Aegialomys

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Aegialomys
Aegialomys galapagoensis
Aegialomys galapagoensis
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Mammalia (Zoogdieren)
Orde:Rodentia (Knaagdieren)
Familie:Cricetidae (Woelmuisachtigen)
Geslachtengroep:Oryzomyini
Geslacht
Aegialomys
Weksler et al., 2006
Typesoort
Oryzomys xanthaeolus Thomas, 1895
Afbeeldingen Aegialomys op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Aegialomys op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

Aegialomys is een geslacht van knaagdieren uit de Oryzomyini dat voorkomt in de bergen en laaglanden van westelijk Ecuador en Peru en op de Galápagoseilanden. Dit geslacht wordt meestal tot Oryzomys gerekend, maar fylogenetisch onderzoek heeft uitgewezen dat Aegialomys niet nauw verwant is aan de rest van Oryzomys, maar in plaats daarvan aan onder andere Nectomys en Sigmodontomys. De geslachtsnaam Aegialomys is een samenstelling van de Oud-Griekse woorden αιγιαλός "zeekust" en μῦς "muis" en verwijst naar het feit dat soorten van dit geslacht vooral aan de kust voorkomen.

Deze soorten hebben een grijsachtige tot geelbruine rugvacht die scherp afgescheiden is van de witte of lichtgele buikvacht. De oren zijn vrij kort. Bij de bases van de tenen zitten kroontjes van haren. De staart, die even lang als of langer dan de kop-romplengte is, is aan de bovenkant wat donkerder dan aan de onderkant.

Er worden tegenwoordig twee soorten binnen Aegialomys erkend, A. xanthaeolus op het vasteland en A. galapagoensis op de Galápagos. Er is echter ook een onbeschreven soort die aan de Ecuadoreaanse kust voorkomt, de status van de vormen ica Osgood, 1944 en baroni J.A. Allen, 1897 als synoniem van A. xanthaeolus is onzeker, en de ondersoort A. galapagoensis bauri is mogelijk een aparte soort. Het werkelijke aantal soorten is daarom nog onduidelijk.

Er zijn twee soorten:

Literatuur[bewerken]

  • Weksler, M., Percequillo, A.R. & Voss, R.S. 2006. Ten new genera of oryzomyine rodents (Cricetidae: Sigmodontinae). American Museum Novitates 3537:1-29.