Cet obscur objet du désir

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Cet obscur objet du désir
Alternatieve titel(s) That Obscure Object of Desire
Regie Luis Buñuel
Producent Serge Silberman
Scenario Luis Buñuel
Jean-Claude Carrière
Pierre Louÿs (roman)
Hoofdrollen Fernando Rey
Carole Bouquet
Ángela Molina
Distributie The Criterion Collection
Première Vlag van Frankrijk Frankrijk, 17 augustus 1977
Speelduur 102 minuten
Taal Frans
Spaans
Land Vlag van Spanje Spanje
Vlag van Frankrijk Frankrijk
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Cet obscur objet du désir is een Frans-Spaanse film van Luis Buñuel uit 1977. Het was de 32ste en laatste film van Buñuel, die de film schreef samen met zijn jarenlange vriend Jean-Claude Carrière. Het scenario is geïnspireerd op de roman van Pierre Louÿs, La Femme et le Pantin. De film werd genomineerd voor de Golden Globe, en voor een Oscar, maar won ten slotte geen van deze prijzen.

Inhoud[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Tijdens een treinreis vertelt Mathieu Faber aan de passagiers van zijn compartiment over zijn liefde voor Conchita, een verleidelijke vrouw die hij poogt te veroveren. Maar zij ontloopt steeds zijn avances, nadat zij hem het hoofd op hol heeft gebracht.

Achtergrond[bewerken]

De film verwerpt elke vorm van realisme. Decor en kleur zijn opzettelijk kunstmatig. De acteurs worden gedubd en het verhaal wordt verteld door de hoofdrolspeler, Don Matteo, die speelt in een spel dat Conchita leidt. Matteo wordt sterk verouderd en verlaat steeds de omgeving. De techniek die Bunuel hier gebruikt is dezelfde als in Le charme discret de la bourgeoisie (verfilmd als een opeenvolging van toneelscènes). De regisseur vermengt ook hier voortdurend de beide kunstvormen, toneel en film. Naast de keuze van twee actrices om eenzelfde personage te spelen, wordt ook in vele kleine details alles in het werk gesteld om identificatie door de kijker te vermijden, zowel met de personages, hun handelingen als met het decor. De toeschouwer wordt gedwongen zich dingen af te vragen bij de rol van het beeld en van de nabootsing. Zo is in een van de scènes te zien hoe een dienstbode een muis, blijkbaar van plastic, weghaalt uit een muizenval.

Rolverdeling[bewerken]

Commentaar[bewerken]

De film gaat over het verlangen en Buñuel beschrijft het grenzeloos verlangen en de frustratie van een onbeantwoorde liefde. Toppunt van deze frustratie wordt verbeeld door het ondergoed van Conchita, dat als voorwerp van verlangen, verandert in een kuisheidsgordel.

Cet obscur objet du désir is tevens een politieke film waarin onderwerpen behandeld worden als de christelijke opvoeding, de burgerlijke samenleving en de aanslagen.