Chai

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Recept chai
Ingrediënten

Als alleen gemalen kruiden voorhanden zijn, dan zijn deze ook te gebruiken. Gebruik dan geen thee-ei, maar voeg de kruiden gewoon toe aan het water. De chai zal dan iets troebeler zijn.

Bereidingswijze

Gember in plakken snijden en indien gedroogd een beetje kneuzen/insnijden. Kruiden in een vijzel stampen, iets grover houden dan de gaatjes van het thee-ei. Water aan de kook brengen, gember en thee-ei met kruiden toevoegen. 20-30 minuten zachtjes laten koken. Zwarte thee toevoegen, deze 3-4 minuten laten trekken en dan verwijderen. Naar smaak suiker en (koffie)melk toevoegen. De gebruikte ingrediënten en hun onderlinge verhoudingen kunnen naar eigen smaak worden aangepast. Uit de praktijk blijkt, dat uiteenlopende verhoudingen van kruiden resulteren in een lekkere, karakteristieke chai.

Portaal  Portaalicoon   Eten en drinken

Chai is onder meer het Pakistaanse, Indiase, Afghaanse en Turkse woord voor thee. In het Nederlands wordt het meestal gebruikt om een pittige Indiase kruidenthee (masala chai in het Indiaas), of Afghaanse groene thee aan te duiden.

Er is geen vast Chaimengsel voor de Indiase thee, er zijn wel een aantal vaste ingrediënten:

Andere talen[bewerken]

In veel andere talen heeft men een woord dat men hetzelfde uitspreekt als chai, maar anders schrijft. Voorbeelden zijn çay (Turks), τσάι (Grieks), чай (Russisch) en čay (verschillende Slavische talen). Ook in de meest voorkomende Arabische dialecten en in het Portugees wordt er met chai thee bedoeld.