Charlestown (Boston)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Charlestown
Wijk van Boston
Kerngegevens
Gemeente Boston
Coördinaten 42° 23′ NB, 71° 4′ WL

Charlestown is een wijk[1] van de Amerikaanse stad Boston, Massachusetts.

Charlestown was oorspronkelijk een zelfstandige stad en de eerste hoofdstad van de Massachusetts Bay kolonie.

In de Amerikaanse onafhankelijkheidsoorlog vond in Charlestown op 17 juni 1775 de Slag om Bunker Hill plaats, toen de opstandelingen een beleg van Boston begonnen. Ze werden met moeite verdreven door de Britse troepen, die grote verliezen leden.

Charlestown werd een stad in 1847 en werd op 5 januari 1874 geannexeerd door Boston.

Sinds de Ierse migratie gedurende de Ierse aardappelhongersnood rond 1840 had de stad een grotendeels Iers-Amerikaanse bevolking. Sinds de tachtiger jaren van de 20e eeuw is de buurt echter flink veranderd door nabijheid van het stadscentrum van Boston en de gewilde koloniale bouwstijl. Tegenwoordig (2013) wordt de buurt nog altijd gedomineerd door Ierse Amerikanen.

Charlestown ligt ten noorden van Boston op een verlengd schiereiland tussen de rivieren de Charles en de Mystic. Het geografisch gebied van Charlestown is flink veranderd ten opzichte van zijn koloniale voorganger. Door het droogleggen van land is het grondgebied van Boston en Charlestown uitgebreid en verdween de nauwe rug die Charlestown met het vasteland verbond, de Charlestown Neck. Het oorspronkelijke grondgebied omvatte het tegenwoordige Somerville en het noordelijke deel van Arlington.