Checker

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Checker Marathon in New York City.

Checker Motors Corporation is een Amerikaanse autoconstructeur die vooral bekend is voor de legendarische Checker Marathon. Het bedrijf ontwierp het typische koetswerk in 1956 en bleef het gebruiken tot 1982. De meeste auto's werden verkocht als taxi. In een aantal Amerikaanse steden werkt het bedrijf onder de naam Checker Cabs. Tegenwoordig maakt Checker koetswerkcomponenten voor andere autoconstructeurs.

Geschiedenis[bewerken]

De Checker Motors Corporation werd opgericht in 1922 in Kalamazoo (Michigan, VS) door Morris Markin, een immigrant uit Rusland. In 1921 kocht hij een koetswerkfabriek, de failliete Hadley-Knight chassisfabriek en de Dart-koetswerkfabriek. Hij voegde de 3 bedrijven samen tot de Checker Cab Manufacturing Company die later de Checker Motors Corporation werd.

De eerste Checker Taxicab rolde in juni 1923 van de band.

Modellen[bewerken]

Checker Motors is het best bekend om zijn gele taxi's met zwart-wit schaakbordpatroon op de flanken. In het bijzonder de A-12 Marathon uit 1962. Checker taxi's stonden bekend om hun ruime interieur met uitzonderlijk veel beenruimte achteraan, ruime zachte zetels en extra brede portieren. Er waren zelfs klapstoeltjes voorzien aan de rugleuning van de voorzetels. Het model werd de standaard voor taxi's in de Verenigde Staten en Checker Motors had exclusieve contracten met verschillende steden voor de levering van taxi's.

Hetzelfde model werd gebouwd als sedan, deluxe sedan en wagon (stationwagen) en tevens verkocht aan particulieren. Het bedrijf had daarvoor een toonzaal bij de fabriek in Kalamazoo.

Naast taxi's produceerde Checker Motors ook verschillende andere modellen waaronder de Checker Aerobus, de Checker Landau en ambulances. De Aerobus is een limousine die vaak door luchthavens werd gebruikt.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog produceerde de fabriek onderdelen voor andere constructeurs. Daarbij waren aanhangwagens voor Sears Roebuck, vrachtwagencabines voor Ford Motor Company en Jeeps voor het leger.

Laatste taxi[bewerken]

Aan het ontwerp van de Checker Marathon werd gedurende de jaren maar weinig gesleuteld. Hij was sterk, duurzaam en betrouwbaar en had een krachtige motor waarmee hij gemakkelijk in het verkeer kon invoegen.

Toen de oliecrisis begon begin jaren 70, groeide een grote vraag naar kleine zuinige auto's. Een Checker taxi verbruikte zo'n 23 l per 100 km, wat gewoon te veel werd voor vele taxibedrijven. Ondanks hun vraag om zuinger taxi's weigerde Checker Motors zich aan te passen. De verkoop brokkelde af en op 12 juli 1982 werd de laatste taxi geproduceerd.

Vandaag[bewerken]

Tegenwoordig is Checker Motors een onderaannemer van de autoindustrie. Er worden vooral koetswerken en koetswerkcomponenten geproduceerd, in hoofdzaak voor General Motors.

Trivia[bewerken]

  • Vele taxibedrijven in de VS en Canada gebruiken de naam Checker Cabs, hoewel er geen verband is met de voormalige autobouwer.
  • Midden jaren 70 reden er zo'n 5000 Checker taxi's rond in de stad New York. In 1999 verdween de laatste.
  • In de originele televisieserie van Mission Impossible werden in scènes die zich afspeelden in Oost-Europa Checkers gebruikt in plaats van Lada's e.d.
  • Rond 1980 hadden Checker Cabs een prominente rol in de televisieserie TAXI. Bijna alle taxi's in het fictieve taxibedrijf waren Checkers.

Externe links[bewerken]