Chester Farm Cemetery

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Chester Farm Cemetery
Overzicht met Cross of Sacrifice
Overzicht met Cross of Sacrifice
Bouwjaar 1915
Locatie Zillebeke, Vlag van België België
Totaal aantal slachtoffers 424
Ongeïdentificeerde slachtoffers 9
Type Militaire begraafplaats
Verantwoordelijke Commonwealth War Graves Commission
Ontwerper Edwin Lutyens
Renovatiewerken in 2011

Chester Farm Cemetery is een Britse militaire begraafplaats met gesneuvelden uit de Eerste Wereldoorlog, gelegen in het Belgische dorp Zillebeke, een deelgemeente van Ieper. Ze ligt 2 km ten zuidwesten van het dorpscentrum, en 3,4 km ten zuiden van de Grote Markt van Ieper. Het ontwerp is van Edwin Lutyens in samenwerking met William Cowlishaw. Het terrein heeft een oppervlakte van 3.045 m² en wordt onderhouden door de Commonwealth War Graves Commission. De nagenoeg rechthoekige begraafplaats is omgeven met een bakstenen muur afgedekt met witte dekstenen. Het Cross of Sacrifice staat centraal.

De begraafplaats ligt aan de rand van het provinciedomein De Palingbeek. Honderdvijftig meter zuidwestelijker ligt Spoilbank Cemetery.

Er liggen 424 doden begraven die onregelmatig over het terrein verspreid liggen.

Geschiedenis[bewerken]

Tegenover de begraafplaats lag een boerderij die door de Britten Chester Farm werd genoemd. De begraafplaats werd gebruikt van maart 1915 tot november 1917. Doordat het een frontlijnbegraafplaats was werden de doden haastig door de vechtende troepen begraven. Vandaar de wanordelijke ligging van de graven. Het waren vooral slachtoffers van de gevechten in de omgeving van "The Bluff" (steile oever) langs beide zijden van het kanaal Ieper-Komen.

Er liggen nu 311 Britten (waarvan er 6 niet geïdentificeerd konden worden), 21 Australiërs, 88 Canadezen (waaronder 1 niet geïdentificeerd) en 4 Duitsers (waarvan er 2 niet geïdentificeerd konden worden). Voor 6 slachtoffers werden Special Memorials[1] opgericht omdat hun graven niet teruggevonden werden.

Graven[bewerken]

  • sergeant Walter Frederick Jenkinson en soldaat Henry Vincent ontvingen de Military Medal (MM).
  • Soldaat Alfred Bootham van het 2nd Bn. Manchester Regiment, was slechts 16 jaar toen hij sneuvelde op 9 juni 1915.

De begraafplaats werd in 2009 als monument beschermd.[2]

Externe links[bewerken]