Chi Cheng

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Chi Cheng
Cheng met Deftones op Hultsfred Festival in juni 2006.
Algemene informatie
Volledige naam Chi Ling Dai Cheng
Geboren 15 juli 1970 in Davis, Californië
Geboorteplaats StocktonBewerken op Wikidata
Overleden 13 april 2013 in Sacramento, Californië
Overlijdensplaats SacramentoBewerken op Wikidata
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Werk
Jaren actief 1988-2008
Genre(s) alternatieve metal, alternatieve rock, experimentele rock, heavy metal, nu metal, post-grunge
Beroep Muzikant
Instrument(en) Basgitaar, achtergrondzang
Label(s) Warner Bros., Maverick
Act(s) Deftones
(en) AllMusic-profiel
(en) Discogs-profiel
(en) IMDb-profiel
(en) MusicBrainz-profiel
Portaal  Portaalicoon   Rock

Chi Ling Dai Cheng (Davis, 15 juli 1970Sacramento, 13 april 2013) was een Amerikaans muzikant. Hij was vooral bekend als bassist van de Amerikaanse rockband Deftones.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Cheng was van Chinees-Amerikaanse afkomst en was een beoefenaar van het boeddhisme met ook interesses in daoïsme en sjamanisme. Hij haalde een BA op Engelse literatuur aan de California State University - Sacramento.[1] Hij is de auteur van een poëzie-collectie genaamd The Bamboo Parachute, dat in 2000 werd uitgegeven als spoken word-album.

Op 4 november 2008 raakte Cheng als passagier betrokken bij een ernstig auto-ongeluk. Omdat hij geen veiligheidsgordel droeg vloog hij uit de auto, waarna hij in coma belandde. Verschillende acties werden op touw gezet om Cheng te ondersteunen in zijn ziekteproces. Zo was er bijvoorbeeld de website oneloveforchi.com, waar geld gedoneerd kon worden om Chengs ziektekosten te financieren en nam vriend en collega-bassist Fieldy van de band Korn samen met andere muzikanten het nummer "A Song for Chi" op.

In de vierenhalf jaar dat Cheng in coma lag kwamen er enkele malen berichten dat zijn toestand lichtelijk aan het verbeteren was. Echter, op 13 april 2013 overleed Cheng aan een hartstilstand, nadat hij met spoed naar een ziekenhuis in Sacramento werd afgevoerd.

Bassist Sergio Vega, voormalig bandlid van Quicksand, werd na Chengs ongeluk zijn vervanger bij Deftones en werkte mee aan de albums vanaf Diamond Eyes (2010). Er liggen nog opnamen met bijdragen van Cheng 'op de plank', oorspronkelijk bedoeld voor het album Eros dat in juni 2009 (toen Cheng in coma lag) voor onbepaalde tijd uitgesteld werd.

Discografie[bewerken | brontekst bewerken]

Solo[bewerken | brontekst bewerken]

Deftones[bewerken | brontekst bewerken]

Voor een compleet overzicht, zie discografie Deftones.

Gastoptreden[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]