Chimney Bay

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Chimney Bay
Chimney Bay (Newfoundland)
Chimney Bay
Situering
Locatie Newfoundland
Coördinaten 50° 49′ NB, 56° 9′ WL
Basisgegevens
Oppervlakte 33,5 km²
Soort water Baai
Maximale lengte 16,5 km
Maximale breedte 5,0 km
Overig
Belangrijkste bronnen Beaver Brook
Eiland(en) Drummond Island en Fane Island[1]
Plaatsen Roddickton
Portaal  Portaalicoon   Geografie

Chimney Bay is een 16,5 km lange zee-inham in de Canadese provincie Newfoundland en Labrador. De baai ligt in het uiterste noorden van het eiland Newfoundland.

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

Chimney Bay ligt aan de oostkust van het Great Northern Peninsula, in het uiterste noorden van Newfoundland. Het betreft een lange, smalle zeearm die in noordelijke richting landinwaarts gaat. De baai is 16,5 km lang en, op het meest noordelijke gedeelte na, vrijwel nergens meer dan 2 km breed. Ze geeft in het zuiden uit in Canada Bay.[1]

Noordelijke gedeelte[bewerken | brontekst bewerken]

In het noorden is de baai aanzienlijk breder en telt ze twee centraal gelegen eilanden, namelijk Drummond Island (12 ha) en Fane Island (3,5 ha).[1] Het dorp Roddickton is gevestigd aan de oostoever van dat gedeelte van de baai, waarlangs ook provinciale route 433 loopt. De rivier Beaver Brook mondt in het noorden in de baai uit.

Het noordelijke gedeelte van Chimney Bay heeft een erg onregelmatige kustlijn. Zo bevindt zich aan de noordoever ervan een ruim 2,5 km lang schiereiland dat de baai aldaar onderverdeeld in Beaver Arm en Northeast Arm.[1] In het westen ligt de naar het zuidwesten toe lopende Castor Cove. Een amper 50 meter brede opening geeft daar het begin aan van Northwest Arm, een zeer smalle zijarm van Chimney Bay die in noordwestelijke richting landinwaarts gaat. Inclusief Long Arm, het verlengde van deze zijarm, betreft het een zeearm die ruim 7,5 km lang is, maar vrijwel nergens een breedte van meer dan 500 meter heeft.

Stroming[bewerken | brontekst bewerken]

De amper 50 meter brede doorgang tussen Northwest Arm en Castor Cove, die enkel bij hoogtij door schepen kan betreden worden, kent een zeer sterke stroming.[1] De lange zeearm die Northwest Arm–Long Arm vertegenwoordigt, compliceert bij de getijdewisseling de scheepvaart in het noorden van Chimney Bay.[1] Wanneer Chimney Bay langs het zuiden bij vloed wordt aangevuld door water vanuit de Atlantische Oceaan, is de stroming van eb vanuit Northwest Arm immers nog steeds Chimney Bay langs de andere kant aan het aanvullen.[1]