Chinese streepschildpad

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Chinese streepschildpad
IUCN-status: Bedreigd[1] (2000)
Ocadia sinensis.jpg
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Reptilia (Reptielen)
Orde:Testudines (Schildpadden)
Familie:Geoemydidae
Geslacht:Mauremys
Soort
Mauremys sinensis
Gray, 1834
Afbeeldingen Chinese streepschildpad op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Chinese streepschildpad op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

De Chinese streepschildpad[2] (Mauremys sinensis) is een schildpad uit de familie Geoemydidae. De soort werd eerder tot de geslachten Ocadia en Chinemys gerekend.[3] De soort werd voor het eerst wetenschappelijk beschreven door John Edward Gray in 1834. Oorspronkelijk werd de wetenschappelijke naam Emys sinensis gebruikt.

Uiterlijke kenmerken[bewerken]

Het schild wordt ongeveer 24 centimeter lang en is elliptisch van vorm. Jonge dieren hebben drie kielen op het midden van het schild, die na enkele jaren vervagen. Jongere dieren hebben ook een gele schildrand, de schildkleur is groen tot bruin of zwart, soms met een oranje kleur bij de kielen. De poten en kop zijn groen en sterk geel gestreept. Mannetjes zijn van vrouwtjes te onderscheiden door een hol buikschild en een buiten het schild gepositioneerde cloaca.

Algemeen[bewerken]

De Chinese streepschildpad komt voor in Azië: in China, Taiwan en Vietnam. De habitat bestaat uit langzaam stromende wateren met een zachte bodem, zoals moerassen, vijvers en kanalen. Uit waarnemingen is bekend dat het vrouwtje drie eieren afzet die ovaal van vorm zijn en een kalkachtige schaal hebben. De schildpad is herbivoor en leeft van verschillende plantendelen als fruit, waterplanten en bladeren. Deze soort neemt graag een zonnebad, wat zowel de motoriek als de spijsvertering versnelt.

Bronvermelding[bewerken]