Chorea van Sydenham

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Chorea van Sydenham
Chorea sancti viti
Coderingen
ICD-10 I02
ICD-9 392
DiseasesDB 16662
eMedicine neuro/62
MeSH D002819
Portaal  Portaalicoon   Geneeskunde

Chorea van Sydenham of chorea minor is een zeldzaam neurologisch ziektebeeld. Het werd vroeger sint-vitusdans genoemd. Deze aandoening is één van de vormen van chorea. Het komt vooral bij kinderen voor en is geassocieerd met acuut reuma na streptokokkeninfecties van het serotype Lancefield groep A. Dit gebeurt meestal na een flinke keelinfectie van streptokokken en verschijnt de ziekte enkele weken tot maanden hierna.

Symptomen[bewerken]

De ziekte kenmerkt zich door schokkerige/dansende bewegingen van het gelaat en de ledematen. De symptomen houden meestal 6 weken tot 12 maanden aan om dan te verdwijnen. Over het algemeen is het niet pijnlijk, maar wel zeer vervelend.

Ontstaan[bewerken]

Om van de streptokokkeninfectie af te komen stelt het immuunsysteem een afweerreactie op die dan vecht tegen streptokokken. Antistoffen tegen deze bacterie blijken ook bepaalde weefsels van het eigen lichaam aan te vallen, zoals de basale kern in de hersenen. Deze voert bewegingen en gedrag uit. Dit deel raakt door de streptokokken A ontstoken, waardoor het minder goed functioneert en daardoor de Chorea van Sydenham veroorzaakt.

Chorea van Sydenham ontstaat vaak na een infectie van streptokokken A. Een ontsteking van de hartspier kan ook een gevolg zijn en hierdoor kunnen hartkleppen beschadigd raken. Dit komt voor bij 1/3 van de kinderen met Chorea van Sydenham. Klachten kunnen vermoeidheid zijn, maar zijn er kunnen ook helemaal geen aanwijzingen zijn. Hiervoor wordt daarom vaak een afspraak met een kindercardioloog gemaakt.

Voorkomen[bewerken]

Chorea van Sydenham komt bij een op 500.000 kinderen voor en is dus zeldzaam. Vroeger kwam Chorea van Sydenham vaker voor, dit werd minder maar de laatste jaren komt het weer vaker voor. Het is het meest bekend bij kinderen tussen de 5-15 jaar maar komt ook bij jongere en oudere kinderen voor. Bij meisjes dubbel zo vaak als bij jongens.

Diagnose[bewerken]

De diagnose Chorea van Sydenham kan worden vast gesteld door een keelkweek om de aanwezigheid van streptokokken A vast te stellen en/of door middel van een Anti- StreptokokkenTiter (AST) bloedtest. Vaak wordt ook een MRI gedaan om vast te stellen of het Chorea van Sydenham geen andere oorzaak heeft.

Naamgeving[bewerken]

Het ziektebeeld is vernoemd naar de vierde-eeuwse Siciliaanse Sint-Vitus. Binnen de katholieke traditie wordt Vitus gezien als een van de veertien heilige helpers, heiligen die worden aangeroepen om bepaalde ziekten te genezen. In het geval van Vitus, vooral bij zenuwaandoeningen. Vitus is daarnaast de beschermheilige van dansers, zangers en epileptici.

De term Sint-Vitusdans wordt ook regelmatig gebruikt voor sint-jansziekte, waarbij de getroffen personen een ziekelijke drang om te dansen vertoonden.