Christiaan Everhard van Oost-Friesland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Christiaan Everhard
1665-1708
Vorst van Oost-Friesland
Periode 1665-1708
Voorganger George Christiaan
Opvolger George Albrecht
Vader George Christiaan van Oost-Friesland
Moeder Christina Charlotte van Württemberg

Christiaan Everhard van Oost-Friesland (Esens, 1 oktober 1665 - Aurich, 30 juni 1708) was de postuum geboren zoon van George Christiaan van Oost-Friesland en Christina Charlotte van Württemberg. Bij zijn geboorte was hij rijkvorst van Oost-Friesland, maar bleef wel tot 1690 regeren onder voogdij van zijn moeder.

Christian Eberhard

Kenmerkend voor zijn regeerperiode was dat hij niet overhoop lag met de standen. Vóór zijn aantreden had hij lange tijd in het buitenland verbleven. Nadat hij de macht van zijn moeder had overgenomen in 1690 slaagde hij er in om een akkoord te maken met de standen, hetgeen hem de bijnaam de Vreedzame opleverde.

Christiaan Everhard was bekend als een voorzichtig, tolerant en pietistisch man. Zijn moeder had al de rechten van de gereformeerden uitgebreid, alhowel zijzelf en Christiaan Everhard luthers waren. Christiaan Everhard sloot een erfenisverdrag met de Welfenhertog Ernst August, dat echter bij gebreke van keizerlijke goedkeuring niet in voege trad. Tijdens Everhards regeerperiode vielen de aanspraken van Brandenburg op Oost-Friesland. Deze vromden de basis vormden van de inlijving van Oost-Friesland bij Pruisen in 1744.

Huwelijken en kinderen[bewerken]

Vorst Christiaan Everhard was gehuwd met Everhadine Sophie zu Oettingen-Oettingen (1666-1700), dochter van Albrecht Ernst I, en kreeg de volgende kinderen:

Na de dood van zijn eerste echtgenote hertrouwde hij in 1701 met Anna Juliana van Kleinau (1674-1727) (vrouwe van Sandhorst), en kreeg nog één kind:

  • Sophie Antoinette Juliane van Sandhorst, (1707-1725).