Christina Charlotte van Württemberg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Christine Charlotte von Württemberg

Christina Charlotte van Württemberg (Stuttgart, 21 oktober 1645Bruchausen, 16 mei 1699) was een dochter van hertog Everhard III van Württemberg en diens eerste echtgenote Dorothea van Salm-Kyrburg.

Christina Charlotte werd omschreven als buitengewoon mooi, verstandig en welbespraakt, maar ook heerszuchtig, koppig, eigenzinnig en spilziek. Zij huwde in 1662 met rijksvorst George Christiaan van Oost-Friesland. Het huwelijk duurde maar drie jaar, vermits haar echtgenoot in 1665 plotseling overleed. Zij had drie kinderen, twee meisjes die als kind stierven en een zoon, de postuum geboren Christiaan Everhard. Als moeder van de toekomstige vorst, regeerde zij het land als regentes gedurende 25 jaar. Zij deed dit op een compromisloze wijze en trachtte Oost-Friesland om te vormen tot een absolutistische staat. Dit leidde tot hevige conflicten met de standen, waardoor Oost-Friesland verschillende malen aan de rand van een burgeroorlog stond. De strijd eindigde pas na het aantreden van haar zoon.

Ook op het gebied van de buitenlandse politiek was zij actief. Zo sloot zij in 1666 een grensverdrag met Oldenburg, de zg. gouden lijn, dat tot vandaag nog altijd de grens is tussen Oost-Friesland en Oldenburgs Friesland. Onder druk van de standen stond zij in 1690 de regering af aan haar zoon.