Christian Matras

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Christian Matras
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Geboren Valence, 29 december 1903
Overleden Parijs, 4 mei 1977
Geboorteland Vlag van Frankrijk
Jaren actief 1926 - 1972
Beroep Cameraman
Films La Grande Illusion
La Ronde
Fanfan la Tulipe
La voie lactée
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Christian Matras (Valence, 29 december 1903 - Parijs, 4 mei 1977) was een Frans cameraman.

Leven en werk[bewerken | brontekst bewerken]

Matras maakte zijn debuut in de wereld van de film in de jaren twintig, als reporter bij Éclair-Journal, een filmproductie- en filmdistributiemaatschappij. Hij deed eveneens ervaring op met camerawerk bij het maken van filmjournaals en bij zijn broer die een speciale effectenbedrijf leidde. Vanaf 1926 werkte hij mee aan documentaires en enkele jaren later ook aan korte films. Vanaf 1932 draaide hij zijn eerste lange speelfilms waarbij hij aanvankelijk werkte onder de hoede van meer ervaren collega's. La Grande Illusion (1937) van Jean Renoir vormde zijn eerste belangrijke opdracht.

Matras werd dikwijls gevraagd door heel wat vertegenwoordigers van de toenmalige cinéma de papa, gedegen en heel productieve cineasten, vooral gekend voor het vakkundig, onpersoonlijk en soms te slaafs in beeld brengen van hun drama's, melodrama's en academische literaturverfilmingen. Het was geen toeval dat Matras in de loop van zijn carrière de cameravoering voor heel veel historische en/of literaire films verzorgde. Vooral Christian-Jaque en Jean Delannoy vertrouwden hem het camerawerk toe van heel wat van hun films. Maar ook Henri Decoin, Marc Allégret, Pierre Chenal, André Cayatte en Henri Verneuil deden verscheidene keren een beroep op zijn cinematografisch talent.

Hij werkte samen met Max Ophüls voor diens vier laatste films: de tragikomedies La Ronde (1950) en Le Plaisir (1952), en de drama's Madame de... (1953) en Lola Montès (1955). Hij werd op latere leeftijd ook gevraagd door internationaal gereputeerde regisseurs als Henri-Georges Clouzot, Vittorio De Sica, René Clair en Luis Buñuel.

Matras overleed in 1977 op 73-jarige leeftijd aan een hartaanval.

Filmografie (selectie)[bewerken | brontekst bewerken]