Chromecast

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Chromecast
De tweede generatie Chromecast
Type Digitale mediaspeler
Besturingssysteem Smartphone, tablet, laptop
Ontwikkelaar Google
Verschijning eerste generatie: 24 juli 2013
tweede generatie: 29 september 2015
Processor(s) Marvell Armada 1500
Geheugen 512 MB RAM DDR3L
Scherm 1080p
Uitgang(en) HDMI
Gewicht 30,7 gram
Basisprijs € 39,00
Website Officiële pagina

De Chromecast, ook wel Google Cast genoemd, is een HDMI-dongle die men in de televisie plaatst en met wifi verbindt. Hierna kan men content van verschillende bronnen afspelen. Het apparaat is via smartphone of tablet te bedienen. Het apparaat is sinds maart 2014 in Nederland en België beschikbaar. Steeds meer populaire Android- en iOS-apps ondersteunen het apparaat, zodat men foto's, video's, muziek en zelfs computerspellen kan afspelen op het grote scherm van de televisie.

Een tweede generatie van de Chromecast en het audio-only-model Chromecast Audio werden uitgebracht op 29 september 2015. Later is de Chromecast Ultra uitgekomen met een resolutie tot 4K Ultra HD en high dynamic range (HDR), een verbetering van de wifi ontvanger met 802.11ac (2,4 GHz/5 GHz) en 1x2 MISO wifi. Ook is er nu een mogelijkheid voor aansluiten met bedraad ethernet.

Functies en werking[bewerken | brontekst bewerken]

Pictogram voor de "cast"-knop

Chromecast is een dongle die wordt aangesloten op de HDMI-poort van een hd-televisie of beeldscherm. De stroom wordt geleverd door het apparaat aan te sluiten op een USB-poort. Het apparaat maakt verbinding met het internet via een wifi- of een ethernetadapter met het Google-account van de gebruiker. Het apparaat dient via internet ingesteld te worden.

De Chromecast biedt twee methoden om te casten:

  • Inhoud naar een televisie te streamen: het eerste gebruik van mobiele apps en webapps die de Google Cast-technologie ondersteunen.
  • Het streamen van inhoud weergegeven door de webbrowser Google Chrome draaiende op een pc.

In beide gevallen wordt het afspelen gestart door een knop op het desbetreffende apparaat.

De primaire methode van het afspelen van media op het apparaat is via Google-Cast-enabled mobiele apps en webapps, die programmaselectie, afspelen en het volume regelen. De Chromecast zelf streamt de media van het web binnen een lokale versie van de Chrome-browser, en daardoor kan het besturende apparaat voor andere taken, zoals het beantwoorden van een oproep of het gebruik van een andere toepassing nog gebruikt worden.

Mobiele apps ingeschakeld voor Chromecast zijn beschikbaar voor Android 2.3+ en iOS 6.0+; webapps ingeschakeld voor Chromecast zijn beschikbaar op computers met Google Chrome (op Microsoft Windows 7+, Mac OS 10.7+, Linux en Chrome OS voor Chromebooks draaien Chrome 28+) door de installatie van de Cast Extension in de browser.

Als er geen inhoud wordt gestreamd, toont de Chromecast een door de gebruiker gepersonaliseerde achtergrond. Er kunnen persoonlijke foto's, illustraties, weer, satellietbeelden, weerberichten en nieuws weergeven worden.

Versies[bewerken | brontekst bewerken]

  • Chromecast (1ste generatie) (juli 2013 t/m september 2015)
  • Chromecast (2de generatie) (september 2015 t/m september 2018)
  • Chromecast Audio (vanaf september 2015)
  • Chromecast Ultra (vanaf november 2016)
  • Chromecast (3de generatie) (vanaf oktober 2018)

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]