Google Web Toolkit

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Google Web Toolkit
Ontwikkelaar Google
Recentste versie 2.8.1 
(24 april 2017)
Laatste bètaversie 2.8.0 (Beta1) 
(3 december 2015)
Status Actief
Besturingssysteem Multiplatform (Java Virtual Machine)
Categorie Webdevelopment
Licentie Apache-licentie 2.0
Website Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Informatica

Google Web Toolkit (GWT) is een open-source-Java-framework van Google dat het mogelijk maakt om JavaScript-applicaties in Java te ontwikkelen. Versie 1.0 werd door Google in mei 2006 gelanceerd.

GWT maakt het mogelijk om Javascript-applicaties, en in het bijzonder AJAX-applicaties, in Java te schrijven met behulp van standaard Java-ontwikkelgereedschap (zoals IDE's en debuggers). Wanneer de applicatie af is, wordt deze vertaald naar JavaScript door de GWT-compiler. De resulterende JavaScript-code kan zonder hulpprogramma's of extra software door browsers worden uitgevoerd.

Techniek[bewerken]

Hoewel GWT een aantal bibliotheken voor AJAX en JavaScript bevat, verschilt GWT van JavaScript-frameworks zoals Prototype en jQuery in die zin dat het ontwikkelen geheel plaatsvindt in Java en niet in JavaScript.

GWT-applicaties kunnen op twee manieren uitgevoerd worden:

  • Hosted mode: de (Java-)broncode wordt vertaald naar Java bytecode die vervolgens wordt uitgevoerd door een Java Virtual Machine. Deze mode is vooral bedoeld voor het ontwikkelen en debuggen van de applicatie.
  • Web mode: de (Java-)broncode wordt vertaald naar JavaScript en HTML. Het resultaat kan uitgevoerd worden in een standaardbrowser of aan derden beschikbaar worden gesteld via het internet.

Onderdelen[bewerken]

GWT bestaat uit de volgende onderdelen:

Compiler
Dit is een Java-naar-JavaScript-compiler (vertaler).
Hosted webbrowser
Deze speciale browser voert GWT-toepassingen uit in hosted mode, dus in een Java VM, zonder ze eerst naar JavaScript te vertalen.
JRE emulation library
Dit is een JavaScript-bibliotheek bestaande uit JavaScript-implementaties van een aantal veelgebruikte onderdelen uit de Java standard class library (zoals java.lang en java.util).
GWT Web UI class library
Een verzameling widgets voor webapplicaties, vergelijkbaar met JavaScript-frameworks zoals Prototype en jQuery.

Externe links[bewerken]