Google AdSense

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
AdSense
Ontwikkelaar Google Inc.
Categorie Online reclame
Licentie Google Inc.
Website http://www.adsense.com
Portaal  Portaalicoon   Informatica

Google Adsense is een internet-advertentiemakelaar, eigendom van Google. De dienst biedt webmasters de mogelijkheid geld te verdienen met hun website door relevante advertenties op de website te plaatsen. Tot de mogelijke advertentieformaten behoren banners, tekstuele links en zoekvensters. De webmaster krijgt telkens een geldbedrag (enkele eurocenten tot tientallen euro's) wanneer een bezoeker de link naar de andere website volgt.

Google Adsense is afhankelijk van Google Adwords, dat bedrijven in staat stelt hun advertenties via het AdSense-netwerk te verspreiden.

Gebruikersvoorwaarden

Er zijn een aantal gebruikersvoorwaarden van toepassing op de dienst: de "Google TOS": Terms Of Service. Door sommige webmasters worden deze voorwaarden als omstreden beschouwd, omdat Google zich het recht behoudt een site te blokkeren wanneer deze niet aan de voorwaarden voldoet, en het geld dat reeds met de account verdiend werd in te trekken. Nog dubieuzer is het feit dat Google zelfs de reden van de blokkage niet altijd vermeldt. Webmasters moeten maar raden waarom ze geblokkeerd worden. Er zijn gevallen bekend dat webmasters na 8 jaar zonder enige waarschuwing gebant worden van Adsense.

De belangrijkste regels zijn:

  • Klik niet op uw eigen advertenties en vraag ook niet of iemand anders dit voor u wilt doen
  • De advertenties moeten leesbaar zijn
  • Het gebruik van robots die op je links klikken is verboden
  • Je mag de code van de advertentie niet aanpassen
  • Plaats advertenties nooit op een speciale advertentiepagina vol met allerlei advertenties
  • Maximum per pagina is: 3 blokken met links, 3 normale advertenties en 2 Google Zoekvlakken[1]

Scraper sites

De invoering van Google AdSense heeft geleid tot de opkomst van zogenaamde scraper sites. De inhoud van deze sites wordt vaak geautomatiseerd gegenereerd, waarbij gebruik wordt gemaakt van RSS. Naast deze automatische content staan op een prominente plaats de Google AdSense links die de site-eigenaar geld opleveren. Deze sites staan bekend onder de afkorting MFA - Made for AdSense.

Toepassingen

Google AdSense kan ook op MediaWiki-websites geïnstalleerd worden, met een speciale extensie in PHP[2].

Externe link

Referenties

  1. https://www.google.nl/adsense/terms
  2. Extensie voor MediaWiki