Panoramio

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Joaquín Cuenca en Eduardo Manchón, de oprichters van Panoramio.

Panoramio is een website waar geregistreerde gebruikers kosteloos foto's kunnen plaatsen, en koppelen aan een zogeheten geolocatie zodat ze op een kaart kunnen worden getoond. Een selectie van de foto's is zichtbaar op Google Earth. De website werd op 3 oktober 2005 gelanceerd.

Op 31 mei 2007[1] werd de website verkocht aan Google. Het wordt sindsdien door verschillende Google-diensten (Google Earth, Google Maps) gebruikt. De verschillende Panoramio-onderdelen en functies, zoals login en forum die aanvankelijk op eigen Panoramio-technologie draaiden, zijn inmiddels door Google-technologie vervangen.

In maart 2009 waren er ruim 14 miljoen foto's aanwezig in het systeem. Ongeveer de helft daarvan bevat GPS-informatie.

Eduardo Manchón verliet Panoramio in januari 2010 om zich te concentreren op zijn nieuwe project Askaro. Hij werd vervangen door Gerard Sanz Viñas. Op 16 september 2014 werd aangekondigd dat Google van plan is om Panoramio te sluiten en het te migreren naar de nieuwe dienst Google Maps Views. Tijdens de migratie verdwijnen mogelijk belangrijke functies van Panoramio functies, zoals "favoriete fotografen" en "groepen". Het geven van reacties bij foto’s op Google Maps Views is wel mogelijk.

Als reactie op de beslissingen van Google, lanceerden 23 september 2014 de oprichters van Panoramio, Joaquín Cuenca Abela, Jose Florido Conde en Eduardo Manchón voor de vorm een petitie die gericht was aan het adres van Google om Panoramio niet te sluiten, onder het motto "Google: Keep The Panoramio Community Alive". Het protest en de petitie haalde al snel het nieuws op de internationale media. Het haalde echter niets uit tegen internetgigant Google. Kort daarop verdwenen alle betaalde Panoramio-medewerkers en werd het platform aan zijn lot overgelaten.

Panoramio bleef nog tot 4 november 2016 bijna volledig bruikbaar. Na die datum verdwenen steeds meer functies en mogelijkheden. Wanneer de definitieve sluiting/opheffing volgt is niet bekend. Ook Picasa voor de desktop, een belangrijk instrument bij het geocoderen van foto's, wordt niet langer door Google ondersteund of bijgewerkt.


Externe link[bewerken]

Voetnoot[bewerken]

Wikinieuws
Wikinieuws heeft een nieuwsartikel over dit onderwerp: Google koopt Panoramio.
  1. (en) Google neemt Panoramio over