Circuit Switched Data

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Mobiele telefonie
Generaties

0G

0.5G

1G

2G

2.5G

2.75G

3G

3.5G

3.75G

3.9G

4G

5G

Circuit Switched Data (CSD) is het datatransmissiesysteem voor gsm-communicatie. Dit is de oorspronkelijke vorm van datatransmissie, ontwikkeld voor mobiele toestellen die werken volgens Time division multiple access (TDMA). CSD gebruikt een single radio time slot om 9,6 kbit/s datatransmissie te kunnen gebruiken naar het GSM-netwerk en het switching subsystem. Hier kan het aangesloten worden via een modem naar het public switched telephone network, waardoor rechtstreekse communicatie kan plaatsvinden tussen verschillende gebruikers.

Voorafgaand aan de CSD gebeurde datatransmissie met draagbare toestellen met behulp van een modem. Deze modem was ingebouwd in het toestel of ermee verbonden. Het audiosignaal van dergelijke systemen is beperkt tot 2,4 kbits/s of minder. Dankzij de introductie van digitale transmissie in TDMA-gebaseerde systemen zoals GSM, voorziet CSD bijna direct toegang tot het digitale signaal, zodat hogere snelheden bekomen worden. Als spraakgeoriënteerde audiocompressie wordt gebruikt in gsm’s, zou de datasnelheid van een traditionele modem die verbonden is met een gsm nog lager zijn dan bij een analoog systeem.

CSD wordt ook gebruikt in vaste telefonie, bijvoorbeeld het versturen van SMS-berichten vanaf en naar een vaste lijn met behulp van de dienst SMS-Vast en SMS-analoog (voorheen Modem Ingang Dienst). Zodra IP in de verbinding gebruikt wordt kan CSD niet meer gegarandeerd worden, de handshake die ná beantwoording plaatsvindt kan geregeld misgaan.


De SMS Vast dienst stopt per 1 januari 2019[1].