Oranjekuifkaketoe

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Der Belsj (overleg | bijdragen) op 26 apr 2015 om 20:15.
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Oranjekuifkaketoe
Oranjekuifkaketoe
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Aves (Vogels)
Orde:Psittaciformes (Papegaaiachtigen)
Familie:Cacatuidae (Kaketoes)
Onderfamilie:Cacatuinae
Geslacht:Cacatua
Soort:Cacatua sulphurea
Ondersoort
Cacatua sulphurea citrinocristata
(Fraser, 1844)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Oranjekuifkaketoe op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

De Citroenkuifkaketoe (Cacatua sulphurea citrinocristata) is een vogel uit de orde der papegaaiachtigen en de familie der kaketoes. Hij is een ondersoort van de Kleine geelkuifkaketoe (Cacatua sulphurea).

Uiterlijk

De citroenkuifkaketoe is de kleinste ondersoort van de kleine geelkuifkakatoes. Qua uiterlijk is de vogel gelijk aan de kleine geelkuifkaketoe maar is de kuif en het vlek op de oor lichtoranje van kleur. De poten en de grote krachtige snavel zijn donkergrijs van kleur. De onderzijde van de vleugels en staart zijn vaalgeel gekleurd. De iris is donkerbruin. De oogring is wit.

Leefgebied

De vogel is endemisch in Indonesië op het eiland Soemba en de Kleine Soenda-eilanden. Hij geeft de voorkeur aan bosrijke en gecultiveerde omgevingen.

Voedsel

De vogel is overwegend vegetarisch. Het menu bestaat uit zaden, bessen, vruchten, noten en kruiden aangevuld met insecten en larven.

Status

Ook deze ondersoort wordt ernstig met uitsterven bedreigd. De sterke afname van de populatie heeft met name te maken met het verlies van leefgebied en de illegale vogelhandel. Al in 1993 werden van deze soort nog minder dan 2.000 exemplaren in het wild geteld. Deze vogel is opgenomen op Bijlage I van CITES.

In gevangenschap

Deze kaketoe soort is populair in gevangenschap. Met de hand opgevoede vogels staan bekend om hun sociale en vriendelijke karakter. Net zoals de meeste kaketoes kunnen ze erg luidruchtig zijn. De vogels zijn niet erg goed in het imiteren van geluiden van mensen. Wel leren ze snel trucjes en zijn ze eenvoudig te trainen. De citroenkuifkaketoe heeft behoefte aan erg veel aandacht en afleiding.

Afbeeldingen