Naar inhoud springen

Clenbuterol

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Esculaap Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts.
Clenbuterol
Chemische structuur
Clenbuterol
Gebruik
Geneesmiddelengroep Bronchodilatatoren
Subklasse β2-agonisten
Merknamen Ventipulmin (Boehringer Ingelheim)
Indicaties Astma bij paarden
Voorschrift/recept Ja
Toediening Siroop, korrel, granule of injectie
Databanken
CAS-nummer 37148-27-9
ATC-code R03AC14
PubChem 2783
Chemische gegevens
Molecuulformule C12H18Cl2N2O
IUPAC-naam (RS)-1-(4-amino-3,5-dichloro-fenyl)-2-(tert-butylamino)ethanol
Molmassa 277,19 g/mol
Portaal  Portaalicoon   Geneeskunde

Clenbuterol is een bronchodilatator. In België en Nederland is het enkel op de markt voor gebruik bij paarden met (ernstige) astma. Het werkt als beta2 sympathicomimeticum.

Werking[bewerken | brontekst bewerken]

De werking is gelijkaardig aan deze van efedrine, maar het effect is langduriger. Dit middel zorgt ervoor dat de luchtwegen zich verwijden en het slijm in de luchtwegen verdund wordt. Hierdoor wordt het ook gemakkelijker afgevoerd. Het paard zal hierdoor beter kunnen ademen; de neusuitvloeiing en het hoesten verminderen. Het heeft eveneens een anti-allergische en ontstekingsremmende werking, waardoor het ook van nut is bij paarden met overgevoeligheid voor stof en schimmelsporen. Clenbuterol wordt twee weken voorgeschreven. Hierna vindt downregulatie van de receptoren plaats en vermindert de werking.

Doping[bewerken | brontekst bewerken]

Clenbuterol wordt ook gebruikt als dopingproduct bij onder meer bodybuilders, zwemmers, wielrenners en voetballers. In dierstudies bleek Clenbuterol namelijk anabolische effecten te hebben. Veelal wordt beweerd dat Clenbuterol geen bewezen effecten bij mensen heeft, of zelfs katabolisch werkt. Klinisch bewijs is echter niet aanwezig. Dit wordt ook bemoeilijkt omdat het een dusdanig zwaar middel is dat medicinaal gebruik in Nederland verboden is. Overigens wordt clenbuterol niet zozeer gebruikt in het bodybuildingcircuit vanwege de anabole werking (daar zijn geschiktere middelen voor), maar vanwege de werking voor wat betreft vetverbranding. Bovendien is de stof hepatotoxisch.

Bekende sporters werden al betrapt op het gebruik of op de aanwezigheid van Clenbuterol in hun bloed waaronder Alberto Contador in 2010. Het kostte hem zijn Tour de France 2010-titel. In de urine van zijn ploeggenoot Michael Rogers zijn in december 2013 bij een controle sporen van Clenbuterol aangetroffen. In april 2014 werd bekendgemaakt dat vervuild vlees hier vermoedelijk de oorzaak van was en dat Rogers niet geschorst werd.[1]