Cobblers Brook

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Cobblers Brook
Cobbler's Brook
Lengte 6,0 km
Hoogte (bron) ca. 120 m
Hoogte (monding) 0 m
Verhang 20 m/km
Bron Naamloos meer
48° 26′ NB, 54° 11′ WL
Monding Clode Sound
48° 25′ NB, 54° 8′ WL
Plaatsen Geen
Stroomt door Newfoundland (Canada)
Cobblers Brook (Newfoundland)
Cobblers Brook
Cobblers Brook
Portaal  Portaalicoon   Geografie

De Cobblers Brook is een 6 km lange beek in de Canadese provincie Newfoundland en Labrador.[1] Ze bevindt zich in het Nationaal Park Terra Nova, in het oosten van het eiland Newfoundland.

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

De Cobblers Brook bevindt zich in het zuiden van het nationaal park.[2] Ze ontstaat als uitstroom van een naamloos meertje op zo'n 120 m boven zeeniveau. Ze stroomt van daaruit in oostelijke richting naar de Clode Sound,[3] een tientallen kilometers lange zeearm die tot diep in het park reikt.

Zo'n halve kilometer voor haar monding gaat de Cobblers Brook onderdoor de Trans-Canada Highway,[4] op de plaats waar ze door een andere grote beek aangevuld wordt.

De beek stroomt over heel haar loop in bosgebied,[2] dat bestaat uit Amerikaanse ratelpopulieren, balsemzilversparren, zwarte sparren en lorken.[5][6] De stroming op de Cobblers Brook sleurt relatief grote hoeveelheden zand en grind mee naar zee, waardoor er aan de monding in de Clode Sound een schoorwal is ontstaan.[7]

Stopplaats[bewerken | brontekst bewerken]

De Cobblers Brook geniet vooral naamsbekendheid vanwege de gelijknamige stopplaats voor parkbezoekers langs de Trans-Canada Highway. Deze bestaat al sinds 1960 en is voorzien van picknicktafels, een paar overdekte buitenkeukens, enkele hurktoiletten, drinkwaterkraantjes en een paadje dat naar de kust leidt.[8][9] De naam van het Cobblers Brook Day Use Area is echter licht misleidend daar deze zich op 2 km van de gelijknamige beek bevindt.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]