Coccygodynie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Esculaap Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts.
Coccygodynie
Coderingen
ICD-10 M53.3
ICD-9 724.79
eMedicine pmr/242
Portaal  Portaalicoon   Geneeskunde

Coccygodynie[1] (van grieks[1]: κόκκυξ kókkux = staartbeen,[2] ὀδυνη ódune = pijn[2]) is pijn in het staartbeen (coccyx) net boven de anus. Het kan voorkomen na bijvoorbeeld een val op de stuit of bij een bevalling. Symptomen zijn onder andere: pijn bij het zitten of acute pijn bij het opstaan. Het staartbeentje kan losgewrikt of afgebroken zijn van het heiligbeen. Soms is er geen duidelijke traumatische aanleiding. In dergelijke gevallen is de oorzaak vaak langdurig in wat onderuitgezakte houding op een stoel zitten, bijvoorbeeld bij het tv-kijken of voor de pc zitten. In dergelijke gevallen levert een betere zithouding (rechter op zitten) vaak snel verlichting.

Behandeling[bewerken | brontekst bewerken]

Vaak is de enige remedie de genezing af te wachten. Indien de pijn door verkeerde houdingen komt, kan fysiotherapie en evt. oefentherapie Cesar of Mensendieck hulp bieden om in het dagelijks leven bewust te zijn van je houding zoals rechtop staan, tillen vanuit knieën en een rechtop zittende houding. Dit is zeer zinvol als er veel (pijn)klachten worden ervaren tijdens (zittende) werkzaamheden.

Ook is het mogelijk dat het staartbeentje gedraaid is, dit is eenvoudig door een gespecialiseerde bekkenfysiotherapie te verhelpen.

Bij hoge uitzondering is het weleens nodig het staartbeentje operatief te verwijderen (coccygectomie). Dit wordt alleen bij een niet tot slecht genezend trauma van het staartbeen uitgevoerd.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Literatuurverwijzingen[bewerken | brontekst bewerken]

  1. a b Everdingen, J.J.E. van, Eerenbeemt, A.M.M. van den (2012). Pinkhof Geneeskundig woordenboek (12de druk). Houten: Bohn Stafleu Van Loghum.
  2. a b Liddell, H.G. & Scott, R. (1940). A Greek-English Lexicon. revised and augmented throughout by Sir Henry Stuart Jones. with the assistance of. Roderick McKenzie. Oxford: Clarendon Press.