Colliers Wood (metrostation)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Underground.svg
Colliers Wood
Colliers Wood
Algemeen
Beheerd door London Underground
Monumentenlijst sinds 25 juni 1987
Monument klasse II
Inschrijfnummer 1080925
Underground
Zone 3
Architect(en) Charles Holden
Opening 13 september 1926
Type Doorgangsstation
Constructie Dubbelgewelfdstation
Perrons 2
Metrosporen 2
Undergroundreizigers
Jaar In-/uitstappers
2005
2007
2008
4,391 miljoen
5,236 miljoen
5,48 miljoen
Undergroundlijnen
LijnRichtingVolgend station
Northern line roundel.svgEdgwareTooting Broadway
Northern line roundel.svgMill Hill EastTooting Broadway
Northern line roundel.svgHigh BarnetTooting Broadway
Northern line roundel.svgMordenSouth Wimbledon
Overig openbaarvervoer
Buslijn(en) 57 , 131 , 152 , 200 , 219 , 470, N155
Ligging
Coördinaten 51° 25' NB, 0° 11' WL
Plaats Colliers Wood
District (borough) London Borough of Merton
Colliers Wood (metro van Londen)
Colliers Wood
Transport for London - Lijst metrostations
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer
Londen

Colliers Wood is een station van de metro van Londen aan de Northern Line. Het station is geopend in 1926.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In 1922 diende UERL die in 1913 de City and South London Railway (C&SLR) had gekocht, een plan in voor het verlengen van de C&SLR ten zuiden van Clapham Common. In 1923 kon de aanleg van de verlenging met zeven stations, waaronder Colliers Wood, beginnen. Franck Pick, de algemeen directeur van UERL, koos Charles Holden om de stations te ontwerpen uit onvrede over de ontwerpen van huisarchitect Stanley Heaps. Holden kwam met een standaardontwerp voor alle zeven stations. Hij ontwierp een witte betonnen doos van twee bouwlagen uit beton bekleed met witte portlandsteen met een deuropening op de begane grond en daarboven een glazen wand. Op het glas kwam het grote logo van de Londense metro geflankeerd door twee zuilen met een kapiteel in de vorm van het logo van de Londense metro in 3D. Hierdoor was het gebouw meteen herkenbaar als metrostation.

Ligging en inrichting[bewerken | brontekst bewerken]

Het station ligt op de hoek van Merton High Street (A24) en Christchurch Road in het zuiden van Colliers Wood. Het standaardontwerp werd ook hier aangepast aan de plaatselijke bebouwing, de betonnen doos ligt hier ongeveer 25° gedraaid ten opzichte van de High Street. De gevel langs de High Street ligt parallel aan de straat ten noorden van de ingang. Hier zijn geen winkels maar ligt de verdeelhal achter de gevel. Aan de andere kant is de gevel nogmaals 25° gedraaid en ligt een winkel in de gevel die verder naar het zuiden overgaat in een bakstenen gebouw naast het station. Op de luifel zijn voor de blinde gevels logo van de Londense metro's haaks op de gevel geplaatst. De perrons liggen ondergronds ten noorden van het stationsgebouw parallel aan de High Street. Ongeveer 300 meter ten zuidwesten van het station ligt de Busgarage van Merton die in 1913 werd geopend. Het café aan de overkant heet "The Charles Holden" ter ere van de architect van het station.