Embankment (metrostation)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Embankment
Embankment
Algemeen
Beheerd door London Underground
1870
1906
1914
Opening (MDR)
Opening (BS&WR)
Opening (CCE&HR)
Underground
Zone 1
Perrons 6
Undergroundreizigers
Jaar In-/uitstappers
2005
2006
2007
2008
2009
2013
2014
2015
2016
2019
2020
2021
2022
17,203 miljoen
18,943 miljoen
19,973 miljoen
20,85 miljoen
19,83 miljoen
20,15 miljoen
19,66 miljoen
21,56 miljoen
26,84 miljoen
20,964 miljoen
4,055 miljoen
8,252 miljoen
15,132[1] miljoen
Undergroundlijnen
LijnRichtingVolgend station
Station Harrow & WealdstoneCharing Cross
Elephant & CastleWaterloo
HammersmithTemple
Edgware RoadWestminster
Ealing BroadwayWestminster
UpminsterTemple
Station RichmondWestminster
EdgwareCharing Cross
Mill Hill EastCharing Cross
High BarnetCharing Cross
KenningtonWaterloo
Battersea Power StationWaterloo
Ligging
Coördinaten 51° 30' NB, 0° 7' WL
Plaats Victoria Embankment
District (borough) Westminster
Embankment (metro van Londen)
Embankment
Transport for London - Lijst metrostations
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer
Londen

Embankment is een station van de metro van Londen aan de Circle Line, District Line, Bakerloo Line en Northern Line. Het station is geopend in 1870.

Het station ligt onder Hungerford Bridge via welke de zuidelijke oever van de Theems (Thames) en de Royal Festival Hall bereikt kunnen worden. Het station ligt aan het Thames Embankment en nabij Trafalgar Square en Strand.

Metropolitan District Railway[bewerken | brontekst bewerken]

Op 30 mei 1870 opende de Metropolitan District Railway (MDR) het station als onderdeel van de verlenging van haar lijn naar het oosten tot Blackfriars. Het station kreeg de naam Charing Cross als verwijzing naar het boven gelegen Station London Charing Cross. De verlenging, waaronder het station, werd gebouwd volgens de openbouwput methode in samenhang met het Victoria Embankment. De lijn werd aan beide uiteinden verlengd en in 1884 werd, in samenwerking met de Metropolitan Line, de cirkel om de binnenstad gesloten. Het aantal reizigers groeide gestaag en om deze drukte op te vangen stelde de MDR voor om een expresslijn te bouwen. Onder het bestaande traject moest een geboorde oost-west tunnel komen tussen Gloucester Road en Mansion House, waarbij Charing Cross het enige tussenstation zou zijn. In 1897 verleende het parlement toestemming voor de bouw. De uitvoering kwam er, op een ondergrondse perrontunnel bij South Kensington na, echter niet meer van. In 1949 werd de circle line geformaliseerd en verscheen ze met de kleur geel als zelfstandige lijn op de kaart.

Yerkes Groep[bewerken | brontekst bewerken]

Doorsnee van het station in 1914, gezien uit het zuiden

Door de opening van de Central London Railway in de zomer van 1900 werden zowel de District als de Metropolitan genoodzaakt om stappen te zetten naar elektrificatie teneinde klanten te behouden. Na een aantal proeven viel het oog op een bovenleiding van het Hongaarse wisselstroomsysteem van Ganz. Korte tijd later werd de District echter opgekocht door de Amerikaanse ondernemer Charles Yerkes en verdwenen zowel het plan voor bovenleiding als dat voor de oost-west tunnel van het toneel. Naast de District kocht Yerkes ook drie in aanbouw zijnde lijnen met geboorde tunnels, namelijk de Baker Street and Waterloo Railway (BS&WR), de Great Northern, Piccadilly and Brompton Railway (GNP&BR) en de Charing Cross, Euston and Hampstead Railway (CCE&HR). Hij kwam ook met een elektrificatie met stroomrails in plaats van bovenleiding, die in de geboorde tunnels kon worden toegepast. De GNP&BR kon dienen als extra capaciteit in oost-west richting waarmee de deep-level District verviel. De andere twee geboorde lijnen, in noord-zuid richting, zouden Charing Cross wel aandoen.

Benaming[bewerken | brontekst bewerken]

Het station werd geopend met de naam Charing Cross, de naam Embankment werd voor het eerst gebruikt voor het diepgelegen station van de BS&WR dat op 10 maart 1906 werd geopend onder de naam Embankment. Op 6 april 1914 kwam het perron aan de zuidelijke eindlus van de CCE & HR gereed en kregen beide diep gelegen stations de naam Charing Cross (Embankment). Op 9 mei 1915 kregen de diep gelegen stations ook de naam Charing Cross. De naam Embankment verscheen pas weer in 1974 in het kader van de bouw van de Jubilee Line. De naam Charing Cross zou gebruikt gaan worden voor het eindpunt van de nieuwe lijn bij het gelijknamige spoorwegstation. Het station aan de Thames kreeg op 4 augustus 1974 de naam Charing Cross Embankment. Na een overgangstijd van twee jaar werd op 12 september 1976 Charing Cross uit de naam verwijderd en sindsdien heet het station Embankment.

Mind the Gap[bewerken | brontekst bewerken]

Deze bekende mededeling is te danken aan het perron van de Northern Line dat voor het verkeer naar het noorden in een bocht ligt. Hierdoor sluit het perron in het midden van de rijtuigen niet aan op het perron en moeten reizigers die daar in en uit stappen een sleuf over. De reizigers worden hier voor gewaarschuwd met het omroepbericht “Mind the Gap”. Deze situatie is te danken aan het feit dat de treinen, tot de verlenging naar het zuiden in 1926, hier niet kopmaakten maar via een lus omkeerden voor de terugrit naar het noorden.

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]