Naar inhoud springen

Station Kensal Green

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Kensal Green
Het stationsgebouw uit 1980
Algemeen
Beheerd door London Underground
Treinvervoer
Zone 2
2004 - 2005
2021 - 2022
2022 - 2023
0,931 miljoen *
0,843 miljoen *
0,974 miljoen *
* Jaarlijks gebruik op basis van kaartverkoop in het vermelde jaar op Kensal Green volgens Office of Rail Regulation.
Underground
Zone 2
Constructie Maaiveld
Perrons 2
Metrosporen 2
Undergroundreizigers
Jaar In-/uitstappers
2019
2020
2021
2022
2,488 miljoen
1,354 miljoen
1,068 miljoen
1,809[1] miljoen
Undergroundlijnen
Bakerloo Line
Harrow&Wealdst.
Elephant&Castle
Bakerloo line roundel (no text)
Willesden Junction
Queen's Park
Overground
Zone 2
Lijn / Richting Volgend station
Overground roundel (no text)
Euston
Watford Junction
Watford DC Line
Queen's Park
Willesden Junction
Overig openbaarvervoer
Buslijn(en) 18
nachtbus N18
Ligging
Coördinaten 51° 32' NB, 0° 14' WL
Plaats Kensal Green, Harlesden
District (borough) London Borough of Brent
Station Kensal Green (metro van Londen)
Station Kensal Green
Transport for London - Lijst metrostations
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer
Londen

Kensal Green is een station van National Rail en de metro van Londen. Het ligt aan de Bakerloo line tussen Queen's Park en Willesden Junction. Treinen van London Overground rijden tussen Station London Euston en Watford Junction.

Op 20 juli 1837 werd het eerste deel van de London and Birmingham Railway  (L&BR), onderdeel van de West Coast Main Line (WCML), geopend met tussen Euston en Watford alleen een station bij Harrow, de hele lijn tussen Londen en Birmingham was gereed op 9 april 1838. In het begin van de twintigste eeuw kwam de London and North Western Railway (LNWR) met een plan voor een elektrische voorstadslijn (“New Line”) tussen Euston en Watford. Deze voorstadslijn werd gebouwd tussen 1910 en 1912 en kreeg, als verwijzing naar de gebruikte gelijkstroom -DC in het Engels-, de naam Watford DC Line.

De voorstadstreinen begonnen hun diensten op 15 juni 1912 en sinds 10 mei 1915 rijdt de Bakerloo line ook over de Watford DC Line. Kensal Green zelf werd op 1 oktober 1916 ingevoegd ter hoogte van de kruising van de Harrow Road en de College Road. Het stationsgebouw uit 1916, boven de WCML, werd in 1980 vervangen door een nieuw stationsgebouw boven de tunnels van de Watford DC Line. Sinds november 2007 worden national rail-diensten die Kensal Green bedienen, geëxploiteerd door London Overground Rail Operations o.g.v. een overeenkomst met Transport for London onder het merk London Overground, het station wordt beheerd door de Londense metro.

Ligging en inrichting

[bewerken | brontekst bewerken]

Kensal Green ligt aan College Road, Londen NW10, dicht bij de kruising met Harrow Road. Het is ongeveer 750 meter over de weg naar Station Kensal Rise ten noordoosten van Kensal Green. Dat station aan de North London Line heette tot 1890 zelf Kensal Green. Het stationsgebouw staat recht boven de tunnels en is met toegangstrappen verbonden met de perrons.

Het station kwam begin 2006 in het nieuws toen Thomas ap Rhys Pryce werd vermoord bij een overval in Kensal Green nadat hij het station had verlaten. De twee hoofdverdachten hadden diezelfde avond, kort voor de moord, ook het station bezocht en een man op het perron overvallen. Een verdachte probeerde een dag na het incident op het station de Oyster Card van Pryce te gebruiken wat te zien was op camerabeelden, hetgeen hielp bij het politieonderzoek. Dit incident leidde tot een grote maatschappelijke discussie over de veiligheid en beveiliging van het station, vooral omdat het station onbemand was toen de passagier werd overvallen. De enige aanwezige beveiliging waren cameratoezicht en de OV-poortjes stonden open waardoor de verdachten het station vrij konden betreden. Veel bekende politici spraken over de veiligheid van het station en riepen spoorwegmaatschappijen op om beveiliging te bieden of het station te bemannen tot na de laatste trein van de dag. De toenmalige burgemeester van Londen, Ken Livingstone, raakte hier persoonlijk bij betrokken en viel Silverlink, de toenmalige exploitant van het station, in het openbaar aan omdat ze geen personeel of beveiliging bood tijdens de openingstijden van het station. Hij stelde ook dat de gunning ook de verplicht omvatte om het station te bemannen totdat de laatste trein was vertrokken. Uiteindelijk, tegen het laatste kwartaal van 2006, huurde Silverlink een particulier beveiligingsbedrijf in om op het station te patrouilleren, en liet in de stationshal ook luidsprekers installeren om bendes jongeren te weerhouden om rond te hangen.