Upney (metrostation)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Upney
Het eilandperron in december 2005
Algemeen
Beheerd door London Underground
Underground
Zone 4
Opening 12 september 1902
Constructie Maaiveld
Perrons 1
Metrosporen 2
Undergroundreizigers
Jaar In-/uitstappers
2007
2019
2020
2021
2022
1,861 miljoen
2,547 miljoen
1,868 miljoen
1,242 miljoen
1,943[1] miljoen
Undergroundlijnen
LijnRichtingVolgend station
station Ealing BroadwayBarking
UpminsterBecontree
Station RichmondBarking
Overig openbaarvervoer
Buslijn(en) 62
Ligging
Coördinaten 51° 32' NB, 0° 6' OL
Plaats Barking
District (borough) London Borough of
Barking and Dagenham
Upney (metro van Londen)
Upney
Transport for London - Lijst metrostations
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer
Londen

Upney is een station van de metro van Londen aan de District Line in het oosten van Londen. Het station is geopend in 1932 volgend op de elektrificatie van de lijn van Barking naar Upminster.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De London, Midland and Scottish Railway en de District Railway (DR), de latere District Line, onderzochten na de Eerste Wereldoorlog de doortrekking van de elektrische metro naar Upminster, dat tot 1905 ook al door de metro werd aangedaan. Hiertoe werden langs de noordrand van de bestaande Pitsearoute uit 1855 twee geëlektrificeerde sporen toegevoegd die op 12 september 1932 werden geopend. Het eerste station ten oosten van Barking werd Upney, dat tegelijk met de nieuwe sporen open ging voor reizigersverkeer. Het station werd gebouwd en in eerste instantie geëxploiteerd door de London, Midland and Scottish Railway, terwijl de metrodiensten vanaf het begin verzorgd werden door de DR. In 1933 werd het OV in Londen genationaliseerd in de London Passengers Transport Board dat alle metrobedrijven de uitgang Line gaf.

Ligging en inrichting[bewerken | brontekst bewerken]

Het station ligt aan de District Line op 10,96 kilometer van Upminster in het oosten en 23,24 kilometer van Earl's Court in het centrum van Londen, waar de lijn splitst meerdere takken. Samen met de aanleg van de metrosporen werden vier stations toegevoegd met een eilandperron terwijl bij de bestaande drie stations van de Pitsearoute tussen Barking en Upminster zijperrons langs de metro kwamen. Upminster Park ligt op een talud, maar de andere drie nieuwe stations, Upney, Dagenham Heathway en Elm Park, kwamen op maaiveld met een stationsgebouw langs het viaduct voor de kruisende weg. Ze hebben alle drie een vrijwel identiek typisch jaren 30-ontwerp met een overdekte helling tussen stationshal en perron.

Reizigersdienst[bewerken | brontekst bewerken]

De normale dienst tijdens de daluren bestaat uit:

  • 12 metro's per uur oostwaarts naar Upminster
  • 6 metro's per uur westwaarts naar Ealing Broadway
  • 6 metro's per uur westwaarts naar Richmond