Compile (computerspelbedrijf)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Compile
Oprichting 1983
Opheffing 2002
Oprichter(s) Masamitsu Niitani
Hoofdkantoor Vlag van Japan Japan
Producten computerspellen
Industrie Computerspelindustrie
Portaal  Portaalicoon   Economie
Computerspellen

Compile (Japans: 株式会社コンパイル, Kabushiki Kaisha Konpairu) was een Japanse spelontwikkelaar, opgericht in 1983 door Masamitsu Niitani.[1]

Compile was bedenker van een aantal kleurrijke en populaire actie- en raadselspellen, waaronder Puyo Puyo. Hoewel Compile spellen ontwierp voor de spelcomputers van zowel SEGA en Nintendo, waren ze voornamelijk actief als spelontwikkelaar voor het MSX- en PC Engine-systeem.

Ze creëerden onder meer de Madou Monogatari-reeks, maar tevens vertical shooters als de Zanac- en Aleste-reeks en talloze andere, minder succesvolle spellen. Hoewel Compile zich specialiseerde in shoot'em up- en puzzelspellen, werden ook spellen in andere genres voor meerdere computerplatformen ontwikkeld. Compile vroeg in 2002 het faillissement aan en werd daarna ontbonden. De concessie van Puyo Puyo ging over naar het Sonic Team.

Puyo Puyo[bewerken]

Puyo Puyo werd het eerst uitgebracht op de MSX in 1991 en is een "vallende blokken"-spel, vergelijkbaar met Tetris. Het doel van het spel is het vormen van een rij van "Puyos" met dezelfde kleur als de blokken die vallen vanaf de bovenkant van het scherm. Dit eenvoudige en verslavende concept werd uitbouwd tot een uitgebreide spelreeks over een periode van twee decennia. Puyo Puyo bereikte Noord-Amerika in de vorm van Dr. Robotnik's Mean Machine voor de Sega Mega Drive en als Kirby Avalanche voor de Super Nintendo. Na de vereffening van Compile gingen de rechten naar Sega's Sonic Team, en deze ontwikkelde Puyo Puyo Fever.

Lijst van computerspellen[bewerken]