Compile (computerspelbedrijf)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Compile (株式会社コンパイル, Kabushiki Kaisha Konpairu) was een Japanse computerspelonderneming dat in 1983 werd opgericht door Masamitsu Niitani. Zij waren verantwoordelijk voor een aantal van de meest kleurrijkste en populairste actie- en raadselspellen ooit, waaronder Puyo Puyo. Het spel was voorzien van een typische Compile-signatuur en door velen wordt beschouwd als hun meesterwerk.
Hoewel Compile spellen ontwierp voor de spelcomputersystemen van zowel Sega en Nintendo waren ze toch voornamelijk actief als spelontwikkelaars voor het MSX- en PC Engine-systeem.
Zij creëerden onder meer de Madou Monogatari-reeks, maar tevens vertical shooters als de Zanac- en Aleste-reeks en talloze andere, minder succesvolle spellen. Hoewel zij zich specialiseerden in shoot'em up- en puzzlespellen creëerden ze spellen in vele andere genres voor meerdere computerplatformen. Compile vroeg in 2002 het faillissement aan en werd daarna ontbonden. De concessie van Puyo Puyo ging over naar het Sonic Team.

Puyo Puyo[bewerken]

Puyo Puyo werd het eerst uitgebracht op de MSX in 1991 en is een "vallende blokken"-spel en vergelijkbaar met Tetris. Het doel van het spel is het vormen van een rij van "Puyos" met dezelfde kleur als de blokken vallen vanaf de bovenkant van het scherm. Dit eenvoudige en verslavende concept werd uitbouwd tot een uitgebreide spelreeks over een periode van twee decennia. Puyo Puyo bereikte Noord-Amerika in de vorm van Dr. Robotnik's Mean Machine voor de Sega Mega Drive (Sega Genesis in Noord-Amerika) en als Kirby Avalanche voor de Super Nintendo. Na de vereffening van Compile gingen de rechten naar Sega's Sonic Team en zij ontwikkelden Puyo Puyo Fever.

Compile Computerspellen[bewerken]