Congospitsmuizen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Congospitsmuizen
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Mammalia (Zoogdieren)
Orde:Eulipotyphla (Insecteneters)
Familie:Soricidae (Spitsmuizen)
Onderfamilie:Myosoricinae
Geslacht
Congosorex
Heim de Balsac & Lamotte, 1956
Typesoort
Myosorex (Congosorex) polli Heim de Balsac & Lamotte, 1956
Afbeeldingen Congospitsmuizen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Congospitsmuizen op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

Congospitsmuizen (Congosorex) zijn een zeldzaam Afrikaans geslacht van spitsmuizen uit de onderfamilie Myosoricinae. Ze zijn het nauwst verwant aan Myosorex en Surdisorex, twee andere Afrikaanse geslachten die samen met de Congospitsmuizen de Myosoricinae vormen. Het geslacht komt voor in de Republiek Congo, de Centraal-Afrikaanse Republiek, de Democratische Republiek Congo en Tanzania, maar is overal slechts op zeer weinig plaatsen gevonden.

Alle soorten leven op de grond, met gereduceerde oren, ogen, staart en ledematen, en tanden gelijkend op die van andere Myosoricinae. De staart is bij C. polli en C. verheyeni 30 tot 40% van de kop-romplengte, maar bij C. phillipsorum bijna 60% van de kop-romplengte. De klauwen aan de voorvoeten hebben een middelmatige lengte. De derde valse kies in de onderkaak (p3) is meestal afwezig.

Er bestaan slechts drie soorten:

Literatuur[bewerken]

  • Hutterer, R., Barrière, P. & Colyn, M. 2002. A new myosoricine shrew from the Congo Basin referable to the forgotten genus Congosorex (Mammalia: Soricidae). Bulletin de l'Institut Royal des Sciences Naturelles de Belgique, Biologie 71(Suppl.):7-16.
  • Stanley, W.T., Rogers, M.A. & Hutterer, R. 2005. A new species of Congosorex from the Eastern Arc Mountains, Tanzania, with significant biogeographical implications. Journal of Zoology, London 265:269-280.