Conolophus marthae

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Conolophus marthae
Exemplaar op Galapagos.
Exemplaar op Galapagos.
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Reptilia (Reptielen)
Orde:Squamata (Schubreptielen)
Onderorde:Lacertilia (Hagedissen)
Infraorde:Iguania (Leguaanachtigen)
Familie:Iguanidae (Leguanen)
Geslacht:Conolophus (Ringstaartleguanen)
Soort
Conolophus marthae
Gabriele Gentile & Howard L Snell, 2009[1]
Afbeeldingen Conolophus marthae op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Conolophus marthae op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

Conolophus marthae is een hagedis uit de familie leguanen (Iguanidae). De soort werd voor het eerst wetenschappelijk beschreven door Gabriele Gentile en Howard L Snell in 2009.

De soort werd oorspronkelijk beschouwd als een kleurvariatie van de galapagoslandleguaan (Conolophus subcristatus) vanwege de overwegend roze kleur. Later werd de variatie als een aparte soort erkend door Gentile en Snell. De soortnaam marthae was een eerbetoon aan de doodgeboren dochter van Gentile; Martha Rebecca.[2]

Conolophus marthae komt voor op het eiland Isabela, het grootste eiland van de Galapagoseilanden. Ze zijn alleen gevonden rond de vulkaan Wolf, de hoogste top van het eiland.De wetenschappelijke geslachtsnaam Cono-lophus betekent vrij vertaald 'kegel-kam' en verwijst naar de kegelvormige stekels op de bovenzijde van de rugkam.

Deze leguaan, die ook wel kortweg 'Rosada' wordt genoemd, werd in 1986 ontdekt. Toch duurde het tot 2009 voordat deze als aparte soort werd erkend.[3] Waarschijnlijk is Conolophus marthae, die opvalt door zijn door zijn roze kleur en zwarte vlekken en strepen, al 5,7 miljoen jaar geleden ontstaan als afsplitsing van de galapagoslandleguaan. Dit duidt erop dat de eilanden destijds al bewoond waren en dat is veel eerder dan tot nu toe werd aangenomen.[3] Geschat wordt dat er rond de honderd exemplaren op het eiland leven.

Verspreidingsgebied in het rood.

Bronvermelding[bewerken]