Coop Himmelb(l)au

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Gasometer in Wenen

Coop Himmelb(l)au is een coöperatie van Oostenrijkse architecten, opgericht door Wolf Prix, Helmut Swiczinsky en Michael Holzer.

Zij vergaarden in 1988 internationale roem samen met Peter Eisenman, Zaha Hadid, Frank Gehry en Daniel Libeskind door de Deconstructivist Architecture-expositie in het Museum of Modern Art.

Hun werk omvat ontwerpen van openbare gebouwen, kantoorgebouwen en onderzoeksfaciliteiten en ook theaters en tentoonstellingsruimten.

Het bureau bouwde in Nederland onder andere de bovenbouw van een van de paviljoenen van het Groninger Museum, een "chaos van glas en staal". Voor de stad Leeuwarden ontwierp het bureau een podium op het Wilhelminaplein, maar dit werd niet gerealiseerd. In Delfzijl heeft Coop Himmelb(l)au ook een folly laten bouwen genaamd "Video clip folly"

Andere realisaties zijn Ufa-Kristallpalast op de Prager Straße in Dresden, Gasometer B in Wenen, Expo.02 in Biel/Bienne, BMW Welt bij München en de Nieuwbouw voor de Europese Centrale Bank in Frankfurt am Main.