Cor van der Hooft

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Cor van der Hooft
Burgemeester C.A. van der Hooft
Algemene informatie
Volledige naam Cornelis Andries van der Hooft
Geboren 2 december 1910
Overleden 18 april 1994
Partij ARP
Politieke functies
1949-1958 Burgemeester van Willemstad
1958-1975 Burgemeester van Waddinxveen
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

Cornelis Andries van der Hooft (Amsterdam, 2 december 1910 - Doorwerth, 18 april 1994) was een Nederlandse burgemeester.

Leven en werk[bewerken | brontekst bewerken]

Van der Hooft werd in 1910 in Amsterdam geboren als zoon van de werkman François Gerard van der Hooft en van Namkje Mietus. Van der Hooft was tijdens de Tweede Wereldoorlog grenscommies in Noord-Brabant. Hij raakte betrokken bij het verzet tegen de Duitse bezetters en maakte deel uit van de verzetsgroep van Johannes Post. Ook zorgde hij in de eerste oorlogsjaren voor de verspreiding van Trouw, een illegaal uitgegeven krant. Van der Hooft was commandant van de Landelijke Organisatie voor Hulp aan Onderduikers en de Landelijke Knokploegen in het westelijk deel van Noord-Brabant. Na de Tweede Wereldoorlog was hij chef van de politieke recherche van de Binnenlandse Strijdkrachten en belast met de opsporing van politieke verdachten. In 1949 werd Van der Hooft benoemd tot burgemeester van Willemstad in Noord-Brabant. In 1953 maakte hij aldaar de watersnood mee. Als burgemeester waarschuwde hij al vroeg in de nacht dat de dijken bij Willemstad op doorbreken stonden.[1] Zijn alarmerende berichten werden aanvankelijk genegeerd door de commissaris van de Koningin in Brabant Jan de Quay.[2] In 1958 volgde zijn benoeming tot burgemeester van Waddinxveen in Zuid-Holland. Van der Hooft was lid van ARP, maar zegde in 1974 zijn lidmaatschap op nadat een tweetal gemeenteraadsleden van de ARP in Waddinxveen tegen een voorstel van het college van burgemeester en wethouders had gestemd.[3] In 1975 beëindigde hij zijn carrière als burgemeester.

Van der Hooft trouwde op 13 oktober 1938 te Renkum met Jannetje Lourens. Hij overleed in april 1994 in zijn woonplaats Doorwerth op 83-jarige leeftijd.

Voorganger:
jhr. W.F. Quarles van Ufford
Burgemeester van Willemstad
1949 - 1958
Opvolger:
P.B. Bouman
Voorganger:
A. Warnaar
Burgemeester van Waddinxveen
1958 - 1975
Opvolger:
A.G. Smallenbroek
Zie de categorie Cor van der Hooft van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.