Cornelis van Nerven

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Cornelius van Nerven)
Huis De Zwaan

Cornelis van Nerven (Brussel, ca. 1660 - aldaar, 29 december 1715) was een Brabants beeldhouwer en architect. Zijn vader was actief geweest in Rotterdam alvorens zich in de Zennestad te vestigen. Cornelis ging in de leer bij Jan van Delen en werd meester in de Vier Gekroonden het jaar na het verwoestende bombardement van 1695. Hij werd ingeschakeld bij de heropbouw en ontwierp onder meer een pand op de Grote Markt en het nieuwe gebouw voor de Staten van Brabant (drie vleugels die tegen het stadhuis zijn aangebouwd, op de plaats van de verwoeste Lakenhal uit 1353 die gesloopt werd). Zijn vrij sobere stijl contrasteert enigszins met de uitbundige laatbarok die elders op het plein gebruikt werd. Van zijn eigen woning maakte hij een kunstenaarshuis met beeldhouwwerk, schilderijen, meubilair en luxevoorwerpen. Van Nerven kreeg ook religieuze commissies en opdrachten van graaf Jan Filips Eugeen van Merode.

Realisaties[bewerken | brontekst bewerken]

Raad van Brabant
Graftombe Precipiano

Familie[bewerken | brontekst bewerken]

Zijn ouders waren Michiel van Nerven (1635-1670) en Maria Marchant (1640-1670). Hij huwde met Barbara Catharina van Campenhout op gevorderde leeftijd (Brussel, 3 juni 1712). Enkele jaren later overleed hij.

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • John Van Erve, De Brabantse familie Van Nerven. Chirurgijnen, kunstenaars, boeren, arbeiders, Nieuwegein, 2015, p. 58-61
  • Jean-Louis Van Belle en Jan Caluwaerts, Corneille van Nerven. L'architecte méconnu de l'Hôtel de Ville de Bruxelles, Brussel, Safran, 2014, 112 p.
  • Ulrich Thieme en Felix Becker, Allgemeines Lexikon der bildenden Künstler von der Antike bis zur Gegenwart, vol. 25, Leipzig, Engelmann, 1931, p. 394