Cornelius van Straaten

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Cornelius van Straaten
Cornelius van Straaten
Persoonsgegevens
Geboren Utrecht, 17 mei 1883
Overleden Venlo, 26 december 1964
Geboorteland Nederland
Beroep(en) glazenier
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Cornelius van Straaten (Utrecht, 17 mei 1883Venlo, 26 december 1964) was een Nederlands glazenier.[1] Hij wordt ook vermeld als Corns van Straaten.[2][3]

Leven en werk[bewerken | brontekst bewerken]

Van Straaten was een zoon van Cornelius van Straaten en Elisabeth Genoveva Christina Smit. Zijn vader was bouwkundige en een kleinzoon van de Utrechtse schilder Bruno van Straaten. Van Straaten werd opgeleid in de praktijk in het Atelier van Cuypers in Roermond. Hij leerde verder aan de Rijksacademie in Amsterdam.

Hij richtte vervolgens een eigen atelier op in zijn geboorteplaats, dat zich richtte op het maken van gebrandschilderd glas. In 1912 ging hij een vennootschap aan met H.A.M. de Vos, die ervaring had opgedaan bij Heinrich Geuer. Rond 1920 werd de samenwerking verbroken en ging Van Straaten weer voor zichzelf verder. Het atelier maakte ramen in een traditionele, vaak laatgotische en realistische stijl.[3] Meestal in opdracht van kerken, maar ook voor fabrieken en andere gebouwen.[2] Van Straaten maakte ook kartons voor anderen en voerde ontwerpen uit voor diverse kunstenaars. In 1957 beëindigde Van Straaten zijn bedrijf. Hij vestigde zich in Venlo, waar hij in 1964, op 81-jarige leeftijd, overleed.

Werken van het atelier Van Straaten (selectie)[bewerken | brontekst bewerken]

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Cornelius van Straaten van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.