Nieuwe Sint-Jacobskerk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Sint Jacobskerk
voorzijde Nieuwe Sint-Jacobskerk
voorzijde Nieuwe Sint-Jacobskerk
Plaats 's-Hertogenbosch
Coördinaten 51° 41′ NB, 5° 19′ OL
Gebouwd in 1905
Sluiting 2002
Gewijd aan Jacobus de Meerdere
Monumentnummer  21616
Architectuur
Architect(en) Jan Stuyt en Jos Cuypers
Stijlperiode Neo-Byzantijns
Portaal  Portaalicoon   Christendom
Interieur, zuider zijbeuk - 's-Hertogenbosch - 20534552 - RCE.jpg

De Sint-Jacobskerk aan het Jeroen Boschplein in de binnenstad van 's-Hertogenbosch is een voormalige katholieke kerk. Momenteel is hier het Jheronimus Bosch Art Center in gevestigd, maar het kerkelijk interieur is nog voor een groot gedeelte bewaard gebleven.

Geschiedenis[bewerken]

De stad 's-Hertogenbosch kende feitelijk drie kerken gewijd aan Jacobus de Meerdere. De eerste Sint Jacobskerk aan de Bethaniëstraat werd gebouwd in de 15e eeuw, en deed dienst tot 1629. De tweede Sint Jacobskerk gebouwd in 1844 was een waterstaatskerk. Deze werd met subsidie van Rijkswaterstaat gebouwd op de huidige locatie aan de Hinthamerstraat. Het was een in neoclassicistische stijl ontworpen gebouw door Arnoldus van Veggel, en was eveneens een koepelkerk. De derde en laatste Sint Jacobskerk werd in 1905 gebouwd op het grondplan van die waterstaatskerk. De kerk werd voor het eerst geconsacreerd in 1907, en uit de eredienst onttrokken in 2002.

Bouw[bewerken]

De architecten waren Jan Stuyt en Jos Cuypers. Het is een driebeukige kruisbasiliek met een centraliserende plattegrond. De viering van de kerk wordt bekroond door een koepelvormige vieringtoren. Naast de westgevel van de kerk staat een hoge klokkentoren naar het voorbeeld van een Italiaanse campanile. Het betreft een rijksmonument.

Interieur[bewerken]

Tot de inventaris behoren onder andere een barokke preekstoel en een in barokstijl gesneden orgelgalerij.

Verder zijn er 18e-eeuwse beelden en eikenhouten communiebank te vinden, twee 19e-eeuwse biechtstoelen en een pneumatisch orgel met Hoofdwerk en Zwelwerk, in 1900 gemaakt door Michaël Maarschalkerweerd.

In de toren zit een mechanisch torenuurwerk, voorzien van elektrische opwinding, maar deze is buiten gebruik gesteld.[1]

De kerk was vanuit de Hinthamerstraat moeilijk bereikbaar. Er werden huizen afgebroken, zodat er een parkeergelegenheid voor de kerk ontstond. Met de komst van het Jeroen Bossch Art centre is het een plein geworden.

Huidige functie[bewerken]

Vanaf 2007 is er het Jheronimus Bosch Art Center in gevestigd. Het herbergt een permanente overzichtstentoonstelling overt het leven en werk van de Bossche kunstschilder Jheronimus Bosch. Er is ook een kopie van het beroemde schilderij de Tuin der Lusten. Het origineel hangt in het Museo del Prado in Madrid. Daarnaast wordt het gebouw gebruikt als evenementenlocatie.

Bron[bewerken]

Literatuur[bewerken]