Cortenberg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Huize Cortenberg was een landgoed gelegen in het Renkums beekdal tussen het Grunsfoortse dijkje (nu Kortenburg) en de Provinciale weg 224. In vroegere jaren werd dit weiland ook wel de "Bultenakker" genoemd, naar een grafveld dat hier in vroeger jaren aanwezig was. De naam Cortenbergh komt al voor op een tinsrol uit het jaar 650. Beschreven wordt dat het landgoed tiende-plichtig is aan het klooster in Paderborn.

Het landgoed Cortenberg, later Kortenburg, behoorde destijds tot de bezittingen van het klooster van Onze Lieve Vrouw Ten Hemelopnemingkerk (Renkum) en werd in 1639 gekocht door Willem van Raesfelt. Op dit land liet hij het eerste huis Cortenberg bouwen, genoemd naar een deel van de Wageningse Berg. Door de latere eigenaren veranderde de naam in Cortenburg en Kortenburg.

In 1854 liet de toenmalige eigenaar Mr. Reinhard Crommelin, advocaat te Amsterdam, uit het geslacht Crommelin het oude huis afbreken, nadat hij vanwege gezinsuitbreidingen (hij had 11 kinderen) enige honderden meters westelijk een nieuwe villa had laten bouwen.[1] Dit nieuwe huis was ontworpen door architect Lucas Hermanus Eberson en kreeg de naam De Kortenburg.[2] Na het overlijden van de heer Crommelin in 1871 werd na de boedelscheiding het huis Kortenburg verkocht aan Mr. Gerard Willem van Rechteren van Apeltern, Graaf uit de familie Van Rechteren, advocaat te Wageningen. Graaf van Rechteren gaf het landgoed de naam Grunsfoort naar het nabij gelegen kasteel Grunsfoort. De graaf werd in 1881 kamerheer en organiseerde er vele jachtpartijen waaraan ook de koninklijke familie deelnam.

Het is dan ook niet vreemd dat 10 jaar later koning Willem III het landgoed kocht en daarmee Oranje Nassau's Oord stichtte. Hij liet op het reeds 30 kamers tellende landhuis een extra verdieping plaatsen en bouwde er een koetshuis en stallen bij.[3] Op 15 september 1881 doen de nieuwe eigenaren voor het eerst Grunsfoort aan. Op de weg over het Grunsfoortse dijkje boden de oudste kinderen van de familie Reijmer, bewoners van huis “Redichem” een bloemenstruikje aan.[4]

Tijdens de Tweede Wereldoorlog ging het landhuis verloren en werd als onderdeel van Oranje Nassau's Oord herbouwd.