Cosey

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Cosey
Cosey in 2008
Cosey in 2008
Algemene informatie
Volledige naam Bernard Cosendai
Pseudoniem(en) Cosey
Geboren 14 juni 1950
Geboorteplaats Lausanne
Land Vlag van Zwitserland Zwitserland
Werk
Genre Strips
Bekende werken Jonathan, Op zoek naar Peter Pan
Uitgeverij Le Lombard, Dupuis
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Cosey, pseudoniem van Bernard Cosendai (Lausanne, 14 juni 1950), is een Zwitsers striptekenaar. Hij is vooral bekend voor zijn reeks Jonathan en het one-shot Op zoek naar Peter Pan.

Biografie[bewerken]

Cosey werd als Bernard Cosendai geboren in Lausanne, Zwitserland. Hij werkt eerst als grafisch ontwerper voor een reclamebureau voor hij strips begint te tekenen.

In 1970 ontmoet hij Derib, tekenaar van Yakari, die Cosey aanmoedigt om zelf strips te maken. Na enkele verhalen voor kranten getekend te hebben (waaronder Monfreid et Tilbury op scenario van André-Paul Duchâteau voor het Belgische Le Soir), start hij in 1975 met Jonathan zijn eigen reeks op. De avonturen van de dromerige twintiger verschijnen in het weekblad Kuifje en kennen een groot succes. In 1982 wint het album Kate zelfs de prijs voor album van het jaar op het Internationaal stripfestival van Angoulême.

Daarna wil Cosey iets heel anders gaan doen en maakt de striproman Op zoek naar Peter Pan, het verhaal van een Britse schrijver die naar de Zwitserse bergen trekt op zoek naar inspiratie voor zijn volgende roman. Dit album, dat in 1984 oorspronkelijk in twee delen verschijnt, maar later een uitgave in één band krijgt, kent zowel succes bij de critici als bij het publiek. Hierna creëert Cosey ook nog verschillende verhalen als Reis naar Italië (deel 1 & 2), Saigon-Hanoi, Zeke vertelt..., Prettig kerstfeest, May!, De Azuren Boeddha, Zelie Noord-Zuid en Een huis van Frank L. Wright.

In 1997 wekt hij na meer dan tien jaar zijn held Jonathan weer tot leven en laat hem nog verscheidene avonturen beleven. Daarnaast is Cosey ook actief als illustrator van boeken en covertekeningen.

In 2017 won hij de Grand Prix du Festival d'Angoulême.[1]