One-shot

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Zie One Shot voor het gelijknamige nummer van Tin Machine.

Een one-shot is een stripverhaal dat op zichzelf staat en geen deel uitmaakt van een serie, vroeger ook wel auteursstrip genoemd. Het zijn losstaande verhalen waarbij de auteur de hoofdfiguren later niet meer zal gebruiken.[1] De auteur maakt doelbewust een afgerond verhaal waarmee de vertelling meer het karakter van een roman heeft.[2]

Een one-shot wordt soms ook als pilootaflevering gebruikt om af te tasten of er bij de lezers interesse bestaat voor een verdere reeks. Indien het verhaal niet aanslaat of de tekenaar er nadien nooit meer een vervolg op tekende blijft het dan ook bij slechts één album.

Ook parodie-albums zijn doorgaans one-shots.

One-shot-stripalbums in de VS[bewerken | brontekst bewerken]

De term is afkomstig uit de Amerikaanse comicwereld. Daar worden dit soort albums meestal met een "#1" aangeduid, ondanks het feit dat er geen volgende nummers zijn, en als specials bestempeld. Af en toe zal een personage of thema in een reeks one-shots verschijnen, in gevallen waar het thema financieel niet lucratief genoeg is om een volwaardige serie uit te bouwen, maar toch populair genoeg is om op regelmatige basis gepubliceerd te worden. Dikwijls jaarlijks of viermaandelijks. Een voorbeeld hiervan is Marvel Comics' Franklin Richards: Son of a Genius. Dit type 'one-shot' mag niet verward worden met een jaarlijks stripalbum, wat meestal een publicatie is die een reeds gevestigde reeks vergezelt.

One-shot stripalbums in andere landen[bewerken | brontekst bewerken]

In andere landen, zoals België en Frankrijk, wordt de term ook gebruikt om eenmalige albums aan te duiden. In de Japanse manga-industrie wordt hetzelfde concept met de term yomikiri (読み切り), aangeduid, wat indiceert dat het stripverhaal één afgerond verhaal omvat zonder continuering. Dit soort one-shot-manga's vertellen hun hele verhaal in 15 à 60 pagina's, dikwijls geschreven als onderdeel van een wedstrijd. Sommigen worden later tot een volwaardige reeks ontwikkeld, zoals bijvoorbeeld Dragon Ball overkwam.

Voorbeelden van one-shot-stripverhalen[bewerken | brontekst bewerken]