Constant Lievens

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Constant Lievens
Foto uit 1890 (uit het boek van Peter Tete)
Priester van de Rooms-Katholieke Kerk
Wapen van een priester
Geboren 10 april 1856
Plaats Moorslede
Overleden 7 november 1893
Plaats Heverlee
Wijdingen
Priester 1883
Portaal  Portaalicoon   Christendom
Standbeeld van Constant Lievens door Josuë Dupon, Moorslede.

Constant Lievens (Moorslede, 10 april 1856Heverlee, 7 november 1893) was een Vlaamse jezuïet en missionaris in India.

Lievens volgde humaniora aan het Klein Seminarie Roeselare en studeerde af in 1876 samen met Albrecht Rodenbach. In 1877 ging hij aan het Grootseminarie van Brugge theologie studeren, maar een jaar later trad hij in bij de jezuïeten van de Abdij van Drongen.[1] Hij legde zijn kloostergeloften af op 22 oktober 1880, de dag waarop hij vanuit Oostende op missie naar India vertrok. Hij voltooide zijn theologische studies in Calcutta en werd in 1883 door aartsbisschop Paul Goethals tot priester gewijd.

Lievens zette zich niet alleen in voor de kerstening van het hem toegewezen gebied, maar ook voor onderwijs, caritatieve werken en meer respect voor de menselijke waardigheid.

In 1891 werd bij Lievens tuberculose vastgesteld, nadat hij al een tijd verzwakt was. In 1892 keerde hij terug naar België voor behandeling, maar overleed er op 37-jarige leeftijd. In 1993, honderd jaar na zijn overlijden, werden zijn stoffelijke resten overgebracht naar zijn Indische missiegebied. Hij rust nu in de kathedraal van Ranchi.

Op de markt te Moorslede werd op 11 augustus 1929 een standbeeld van Constant Lievens te paard opgericht (hij was een voortreffelijk ruiter), een creatie van de beeldhouwer Josuë Dupon. In het Klein Seminarie Roeselare staat er sinds 5 april 1956 een gedenkteken. In 1995 werd het Lievensmuseum geopend in de Bunderhoeve in zijn geboortedorp Moorslede. In 2017 werd het verplaatst naar de Sint-Martinuskerk.[2]

In 2001 werd de procedure tot zaligverklaring ingezet. Sinds de start van het proces tot zaligverklaring wordt alle informatie over Constant Lievens verzameld. Het diocesane luik van de procedure tot zaligverklaring is afgerond in oktober 2015 en wordt sindsdien behandeld door de Heilige Stoel.[3]

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • Genetisch genealoog Maarten Larmuseau berekende dat hij als achterneef 3% genetische variatie gemeenschappelijk heeft met Constant Lievens, die de nonkel was van zijn overgrootmoeder. Hiermee trachtte hij aan te tonen hoe moeilijk verwantschap via overeenkomstig DNA reeds te traceren valt na enkele generaties, dit in tegenstelling tot het haploide mitochondriaal DNA en Y-chromosoom[4].
  • Stripauteur Jef Nys tekende in 1960 het levensverhaal van Constant Lievens in het album De reus van Bengalen.[5]
Zie de categorie Constant Lievens van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.