Grzegorz Rosiński

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Grzegorz Rosiński
Grzegorz Rosiński in 2007.
Persoonsgegevens
Volledige naam Grzegorz Rosiński
Geboren Stalowa Wola, 3 augustus 1941
Geboorteland Vlag van Polen Polen
Nationaliteit Vlag van Polen Polen / Vlag van België België
Beroep(en) Tekenaar
Oriënterende gegevens
Bekende werken * Thorgal
* De Chninkel
* De Klaagzang van de Verloren Gewesten
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur
Strip

Grzegorz Rosiński (Stalowa Wola, 3 augustus 1941) is een Poolse striptekenaar die later ook de Belgische nationaliteit verkreeg. Hij werkte veel samen met de auteur Jean Van Hamme.

Werk[bewerken | brontekst bewerken]

Polen[bewerken | brontekst bewerken]

Op zestienjarige leeftijd was hij al actief als tekenaar en werden zijn eerste tekeningen gepubliceerd. Hij volgde les aan de Academie van Schone Kunsten in Warschau. Hij werkte als illustrator voor kinderboeken en tekende de illustraties voor posters, platenhoezen en boekomslagen. Hij tekende gedurende tien jaar een detectivestrip en een pilotenstrip (Pilot śmigłowca). Verder tekende hij een strip over de geschiedenis van Polen in drie delen en werkte hij mee aan het nieuwe Poolse striptijdschrift Alfa.[1]

België[bewerken | brontekst bewerken]

Bij een bezoek aan België werd hem gevraagd enkele tekeningen te leveren voor Le Trombone illustré, een supplement van het stripblad Spirou. Dit leidde tot een samenwerking met scenarist Mythic voor datzelfde stripblad. Samen maakten ze De fantastische rondvaart, een humoristische strip, atypisch voor Rosiński. Met Van Hamme schiep hij de fantasyserie Thorgal die voor het eerst verscheen in 1977 in het weekblad Kuifje. Rosinski tekende in totaal 36 delen, waarna de reeks door anderen werd overgenomen. In 1980 maakt hij samen met A.P. Duchâteau de sciencefictionreeks Hans. In 1988 werkt hij weer samen met van Hamme voor de in zwart-wit getekende stripklassieker De Chninkel, een parabel geënt op het Nieuwe Testament. De Chninkel werd in 2001 heruitgegeven, voor de gelegenheid in kleur. In 1992 maakt hij samen met Jean Dufaux ook de reeks De Klaagzang van de Verloren Gewesten. In 2001 werkt hij nog eens samen met Van Hamme voor de one-shot Western. Met scenarioschrijver Yves Sente maakte Rosiński in 2004 en 2005 het tweeluik De wraak van graaf Skarbek. Deze twee stripalbums zijn voor het eerst boven op de potloodschetsen geschilderd, en vormen een stijlbreuk in zijn werk. In 2006 zei Rosiński in een interview dat het werk aan Skarbek hem het plezier in striptekenen had teruggegeven.

Prijzen[bewerken | brontekst bewerken]

Voor de reeks Thorgal kreeg Rosiński verschillende internationale prijzen:

In 2013 kreeg hij de Franse titel Officier des Arts et Lettres.[2]