Yannick Le Pennetier

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Yann)
Yannick Le Pennetier
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Volledige naam Yannick Le Pennetier
Pseudoniem(en) Yann
Balac
Geboren Marseille, 25 mei 1954
Geboorteplaats Marseille
Land Vlag van Frankrijk Frankrijk
Beroep Scenarist
Werk
Genre Strips
Bekende werken * Gastoon
* De werelden van Thorgal: Wolvin
* Samber
* Thorgal
Portaal  Portaalicoon   Literatuur
Strip

Yannick Le Pennetier (Marseille, 25 mei 1954), beter bekend onder zijn pseudoniemen Balac en Yann, is een Frans scenarioschrijver van stripverhalen.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Beginjaren[bewerken | brontekst bewerken]

Na een studie architectuur en communicatie begon Yann in 1975 zich te wijden aan strips. Hij begon als tekenaar, maar al spoedig schreef hij liever de scenario's. In 1978 ontmoette Yann Didier Conrad en samen begonnen ze hun strips te publiceren in het Belgische tijdschrift Robbedoes. Tussen 1980 en 1982 verschenen twee delen van haar serie Helden zonder scrupules (Les Innommables). Hoewel Yann en Conrad goed werk leverden, besloten de redacties in 1982 het tijdschrift te verlaten.

periode Circus[bewerken | brontekst bewerken]

Yann en Conrad begonnen bij het tijdschrift Circus. Haar eerste verhaal dat in Circus verscheen, was Bob Marone. Andere publicaties waren La Patrouille des libellules et Lolo et Sucette met Marc Hardy (1984 en 1988), Yoni met Frank Le Gall (1985-1987) en Samber met Yslaire (1985-1989). Yann schreef de scenario's voor de laatste drie delen van De avonturen van Freddy Lombard van Yves Chaland. Yann's eerste realistische en klassieke verhaal verscheen in 1989 met Nuit blanche (met tekeningen van Olivier Neuray.

periode na Circus[bewerken | brontekst bewerken]

Hoewel er verhalen tussen 1998 en 2015 in het blad Bodoï verschenen, houdt Yann zich sindsdien meer bezig met verhalen in albumvorm. Het werk van Yann is zeer divers. Hij bracht zelfs Marsupilami uit met Batem, Lucky Luke met Morris en Kid Lucky met Conrad. In 2007 keerde Yann terug naar het tijdschrift Spirou van Dupuis-Verlag, waar hij samenwerkte met Fabrice Tarrin en Olivier Schwartz o.a. met serie "Atom Agency".

Bibliografie[bewerken | brontekst bewerken]

Reeksen[bewerken | brontekst bewerken]