Crème (huidsmeersel)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Kattiel (overleg | bijdragen) op 10 apr 2020 om 17:02.
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Crème

Een crème (Latijn: cremor) is een emulsie van water en vetstoffen. Een crème bestaat dus altijd uit een vet- en waterfase. De emulgator die aanwezig is, is bepalend voor het onderscheid tussen een o/w (water als uitwendige fase) of w/o (vet als uitwendige fase). Het is dus mogelijk om meer vet in de crème te hebben, maar alsnog een o/w-crème te bekomen. Om beide fasen mooi te emulgeren wordt er een emulgator (bijvoorbeeld tween of span) aan de crème toegevoegd.

Toepassing

Crèmes worden gebruikt in de cosmetica en in de geneeskunde voor verschillende doeleinden. Crème komt ook voor als huishoudelijk artikel.

In de cosmetica worden crèmes gebruikt om:

  • de huid te reinigen
  • de huid te beschermen tegen invloeden van buitenaf (bijvoorbeeld zonnebrandcrème)
  • de huid er beter te doen uitzien
  • de huid te koelen: de zogenaamde "cold creams" , er wordt een pseudo-emulgator (bijvoorbeeld walschot) aan de 2 fasen toegevoegd hierdoor zal de crème wanneer men deze op de huid aanbrengt breken en een verkoelend effect geven omdat de emulsie op de huid gebroken wordt en het water dus zal verdampen.

In de geneeskunde wordt crème vooral gebruikt als medium om geneeskrachtige stoffen op de huid te laten inwerken, daarmee valt een crème onder de dermatica.

Men kan een onderscheid maken tussen hydrofiele (O/W-crème, olie-in-water emulsie) en hydrofobe crèmes (W/O-crème, water-in-olie emulsie). Een halfvast huidpreparaat dat fysisch uit slechts één fase bestaat (bijvoorbeeld alleen vette bestanddelen) heet een zalf.

Zie ook