Cross-linx

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Cross-linx is een rondreizend muziekfestival in Nederland dat de verbinding legt tussen avant-garde popmuziek en klassieke muziek. Het festival is in 2001 opgezet als samenwerkingsproject tussen Muziekcentrum Enschede en Muziekcentrum Vredenburg en Tivoli in Utrecht. Het festival vindt nu plaats in Muziekgebouw Eindhoven, De Doelen in Rotterdam, De Oosterpoort in Groningen, Muziekgebouw aan 't IJ en het Bimhuis in Amsterdam.

Geschiedenis[bewerken]

De eerste jaren onderzochten de programmeurs nadrukkelijk de grenzen tussen hedendaagse klassieke muziek en dance (2001), jazz (2002), World (2003), spoken word (2004) en rock (2005). Sinds 2006 is dit idee losgelaten omdat het te dwingend werkte voor de programmering en Cross-linx an sich een begrip was geworden. Sindsdien wordt er vooral geprogrammeerd in het grensgebied van de nieuwste progressieve popmuziekacts en de avant-garde, pop-gerelateerde klassieke muziek. In 2013 kreeg Amsterdam Sinfonietta voor hun concert met Patrick Watson de Ovatie. Amsterdam Sinfonietta heeft de Ovatie 2013 gekregen voor hun concert met Patrick Watson bij Cross-linx 2013. De Ovatie – voorheen de VSCD Klassieke Muziekprijs - wordt elk seizoen toegekend aan de meest indrukwekkende live prestatie op de Nederlandse concertpodia door een persoon of ensemble dat een relevante rol speelt in het Nederlandse muziekleven.

Opzet programma[bewerken]

Cross-linx heeft ieder jaar één vaak bekende popact, aangevuld met indie acts. Elke editie worden meerdere compositieopdrachten gegeven. Daarnaast staat veel nieuwe muziek in het programma-onderdeel Music Mining. Tijdens Music Mining gaan kleine groepjes bezoekers onder begeleiding naar miniconcerten op ongebruikelijke concertlocaties zoals kleedkamers, ketelruimten, kelders en andere backstage plekken.

Het muziekprogramma wordt samengesteld door een team dat bestaat uit de programmeurs van de deelnemende zalen. De eerste editie van Cross-linx werd geprogrammeerd door oprichter Frank Veenstra en Jessica de Heer. Sindsdien is Veenstra de drijvende kracht achter het festival.

Hoofdoptredens[bewerken]

Externe link[bewerken]