Cross-linx

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Cross-linx is een rondreizend muziekfestival in Nederland dat de verbinding legt tussen avant-garde popmuziek en klassieke muziek. Het festival is in 2001 opgezet als samenwerkingsproject tussen Muziekcentrum Enschede en Muziekcentrum Vredenburg en Tivoli in Utrecht. Het festival heeft nu als hoofdkwartier Eindhoven en vindt plaats in Muziekgebouw Eindhoven, De Doelen in Rotterdam, Muziekcentrum Enschede, Muziekgebouw aan 't IJ & Bimhuis in Amsterdam.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De eerste jaren onderzochten de programmeurs specifieke grensgebieden tussen hedendaagse klassieke muziek en dance (2001), jazz (2002), World (2003), spoken word (2004) en rock (2005). Sinds 2006 is dit idee losgelaten omdat het te beperkend werkte voor de programmering en Cross-linx als fenomeen op zich een begrip was geworden. Sindsdien wordt er geprogrammeerd in een breed 'indie-classical' spectrum met gevestigde en nieuwe progressieve acts uit de wereld van pop en klassieke muziek. In 2013 kreeg Amsterdam Sinfonietta voor hun concert met Patrick Watson de Ovatie. Amsterdam Sinfonietta heeft de Ovatie 2013 gekregen voor hun concert met Patrick Watson bij Cross-linx 2013. De Ovatie – voorheen de VSCD Klassieke Muziekprijs - wordt elk seizoen toegekend aan de meest indrukwekkende live prestatie op de Nederlandse concertpodium of festival. Cross-linx werkt regelmatig samen met co-curators zoals Bryce Dessner (2011), Shara Nova (2014), Glenn Kotche (2016)

Opzet programma[bewerken | brontekst bewerken]

Cross-linx heeft ieder jaar één vaak bekende popact, aangevuld met indie acts. Elke editie worden meerdere compositieopdrachten gegeven. Daarnaast staat veel nieuwe muziek in het programma-onderdeel Music Mining. Tijdens Music Mining gaan kleine groepjes bezoekers onder begeleiding naar miniconcerten op ongebruikelijke concertlocaties zoals kleedkamers, ketelruimten, kelders en andere backstage plekken.

Het muziekprogramma wordt samengesteld door een team dat bestaat uit de programmeurs van de deelnemende zalen. De eerste editie van Cross-linx werd geprogrammeerd door oprichter Frank Veenstra en Jessica de Heer. Sindsdien is Veenstra de drijvende kracht achter het festival.

Hoofdoptredens[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]