Cryptonanus ignitus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Cryptonanus ignitus
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Mammalia (Zoogdieren)
Orde:Didelphimorphia (Opossums)
Familie:Didelphidae (Opossums)
Geslacht:Cryptonanus
Soort
Cryptonanus ignitus
(Díaz et al., 2002)
Cryptonanus ignitus op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

Cryptonanus ignitus is een opossum uit de Argentijnse provincie Jujuy. Er is slechts één exemplaar bekend, AMNH 167852, dat werd gevangen in 1962 in Yuto (23*38'Z, 64*28'W) in het departement Ledesma in de provincie Jujuy.

Het enige bekende exemplaar (een oud mannetje) lijkt sterk op een extreem groot exemplaar van Cryptonanus chacoensis, maar oudere opossums zijn vaak groter, zodat Voss et al. (2005) twijfelden of deze soort niet een synoniem was van C. chacoensis, die op dezelfde plaats voorkomt. Dat deden ze echter niet, omdat de buikvacht van C. ignitus (oranje, met een wit gedeelte op de borst) zeer verschillend is van die van C. chacoensis.

De typelocatie van C. ignitus ligt in het Yungas-gebied. Het gebied rond de typelocatie was in 1962, toen het holotype werd gevangen, nog veel minder verstoord dan aan het begin van de 21e eeuw, en mogelijk komt Cryptonanus er niet meer voor. Andere opossums die in de omgeving voorkomen zijn de Zuid-Amerikaanse opossum (Didelphis albiventris), de dikstaartbuidelrat (Lutreolina crassicaudata), Micoureus constantiae, Thylamys sponsorius en de al eerder genoemde Cryptonanus chacoensis.

Literatuur[bewerken]

  • Díaz, M.M., Flores, D.A. & Barquez, R.M. 2002. A New Species Of Gracile Mouse Opossum (Didelphimorphia: Didelphidae), From Argentina. Journal of Mammalogy 83(3):824-833, August 2002.
  • Voss, R.S., Lunde, D.P. & Jansa, S.A. 2005. On the Contents of Gracilinanus Gardner & Creighton, 1989, with the Description of a Previously Unrecognized Clade of Small Didelphid Marsupials. American Museum Novitates 3482:1-34, 25 juli 2005. Te bekijken hier[dode link].