Anolis allisoni

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Cubaanse blauwe anolis)
Ga naar: navigatie, zoeken
Anolis allisoni
Exemplaar uit Honduras.
Exemplaar uit Honduras.
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Reptilia (Reptielen)
Orde:Squamata (Schubreptielen)
Onderorde:Lacertilia (Hagedissen)
Superfamilie:Iguania (Leguaanachtigen)
Familie:Dactyloidae (Anolissen)
Geslacht:Anolis
Soort
Anolis allisoni
Barbour, 1928
Afbeeldingen Anolis allisoni op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Anolis allisoni op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

Anolis allisoni is een hagedis uit de familie anolissen (Dactyloidae).[1] De soort werd voor het eerst wetenschappelijk beschreven door Thomas Barbour in 1928.

Uiterlijke kenmerken[bewerken]

De mannetjes van Anolis allisoni hebben een blauwe kop, zelfs buiten de paartijd maar dan is deze minder fel van kleur. De nek en oogomgeving is bij de man roodbruin tot oranje en steekt sterk af tegen de blauwe kleur kop. Verder hebben de mannetjes een felgekleurde oranjepaarse keelzak om de vrouwtjes mee te lokken. Ook vrouwtjes hebben een keelzak, maar deze heeft vaak de kleur van de keel en is veel minder fel; de andere kleuren van de vrouwtjes zijn verder egaal bruin. De lichaamslengte is ongeveer 22 centimeter inclusief de lange staart.[2] De kop is lang en heeft duidelijke groeven aan de zijkant en op de neus; door de langere bek zijn ze beter gespecialiseerd om vliegen van boomstammen te grijpen.

Verspreiding en habitat[bewerken]

Deze anolis leeft op Cuba, Honduras, Belize en delen van Mexico. De habitat bestaat uit warme en droge omgevingen. Meestal wordt de hagedis aangetroffen op boomstammen van palmen aan de kust en de hagedis komt maar weinig op de bodem en is een echte klimmer.

Levenswijze[bewerken]

Het voedsel bestaat uit insecten, vooral vliegen, die meestal op boomstammen worden gevangen. De eitjes worden afgezet in ondiepe holletjes onder de wortels van epifyten of tussen de bladeren van kelk-vormige planten zoals bromelia-achtigen. Zoals bijna alle anolissen drinken ze niet uit plasjes; er worden dauwdruppels opgelikt die zich 's ochtends afzetten tegen de planten.

Bronvermelding[bewerken]