Currence

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Currence is een Nederlandse organisatie die verantwoordelijk is voor nationale collectieve betaalproducten en het faciliteren van marktwerking en transparantie met behoud van de kwaliteit en veiligheid van het betalingsverkeer in Nederland.

Currence werd opgericht op 1 januari 2005 op initiatief van acht Nederlandse banken (ABN AMRO, Rabobank, ING, Fortis, SNS Bank, BNG, Friesland Bank en Van Lanschot Bankiers) met als doel "facilitering marktwerking en transparantie met behoud van de kwaliteit en veiligheid van het betalingsverkeer in Nederland". In de oprichtingsfase was Brands & Licences Betalingsverkeer Nederland B.V. de werknaam. Op 17 mei 2005 werd de naam Currence aangenomen.

Producten[bewerken]

Acceptgiro[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Acceptgiro voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Een acceptgirokaart is een kaart die door de ontvanger van een betaling aan de betaler wordt gestuurd om de betaling te vereenvoudigen.

Chipknip[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Chipknip voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Chipknip was een Nederlandse elektronische portemonnee die in 1996 werd geïntroduceerd door een aantal Nederlandse banken. Later werd het eigendom van Currence. Per 1 januari 2015 is Chipknip opgeheven.

iDEAL[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie iDEAL voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

iDEAL is een Nederlands online betaalmiddel dat in 2005 door Currence is ontworpen.

PIN[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie PIN (betaalkaart) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

PIN was een Nederlandse debetkaart die in 1990 werd geïntroduceerd door De Nederlandsche Bank. Later werd het eigendom van Currence. Per 1 januari 2012 is het merk opgeheven.

Externe link[bewerken]