SNS Bank

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
SNS
Onderdeel van SNS Bank N.V.
Oprichting 1817
Hoofdkantoor Vlag van Nederland Utrecht
Producten financiën
verzekeringen
Omzet € 1099 miljoen (2014)
Winst € 294 miljoen (2014, geschoond)
Website www.sns.nl
Portaal  Portaalicoon   Economie


SNS Bank is een Nederlandse bank. Vroeger een spaarbank, nu een bank die ook betaalrekeningen, hypotheken en verzekeringen heeft. SNS Bank is onderdeel van SNS REAAL, dat sinds 1 februari 2013 in handen is van de Nederlandse Staat. Het plan is dat SNS Bank in 2015 rechtstreeks onder de Staat wordt geplaatst.

Geschiedenis[bewerken]

De geschiedenis van SNS Bank gaat terug tot 1817. In dat jaar werd de eerste Nederlandse spaarbank opgericht als Nutsspaarbank. Sparen was toen vooral een middel om de zelfredzaamheid van Nederlanders te bevorderen. Die zelfredzaamheid staat ook nu nog centraal bij SNS Bank.

Op 30 september 2015 komen de aandelen van SNS Bank in handen van NL Financial Investments (NLFI).[1] SNS REAAL verkoopt dan de aandelen SNS Bank. NLFI heeft de marktwaarde van SNS Bank laten taxeren en deze kwam uit op 2,5-2,9 miljard euro. Op basis hiervan is de koopprijs vastgesteld op 2,7 miljard euro.[1]

Profiel en onderdelen[bewerken]

SNS Bank is onderdeel van SNS REAAL. In 1997 kocht de SNS Groep alle aandelen REAAL Groep van de vakbond FNV. Beide bedrijven gingen verder als SNS REAAL. SNS REAAL heeft sinds 18 mei 2006 een notering op de Euronext in Amsterdam. Ongeveer twee derde van de aandelen blijft in handen van een stichting. SNS REAAL concentreert zich volledig op de Nederlandse markt. SNS Bank onderscheidt zich door de focus op hypotheken en vermogensopbouw (sparen en beleggen) voor particulieren en het midden- en kleinbedrijf (MKB). Dit maakt SNS Bank bij uitstek een retailbank.[2]

RegioBank[bewerken]

Op 1 juli 2007 is Regio Bank van ING Bank officieel overgenomen door SNS REAAL. Regio Bank ging sindsdien samen verder met een ander label van SNS REAAL, CVB Bank, onder de naam SNS Regio Bank. Samen bedienen ze ongeveer 800 intermediairs. Vanaf 1 december 2010 is RegioBank de nieuwe naam van deze bank.

Resultaten[bewerken]

Na de nationalisatie van SNS REAAL in februari 2013 zijn veel niet-bankactiviteiten verkocht en blijft SNS Bank als eenheid achter. Uiteindelijk wil de Nederlandse staat de bank weer verkopen. In de onderstaande tabel staan enkele belangrijke financiele gegevens van de bank sinds 2012.

alle bedragen luiden in miljoenen
Jaar[3] Totale baten Nettowinst Nettowinst
(geschoond)
Tier-1 ratio Rentemarge
2012 € 835 € 88 € 124 7,7% niet bekend
2013 € 1043 € 184 € 263 16,6% 1,23%
2014 € 1099 € 151 € 294 18,3% 1,43%

SNS Bank heeft in de Nederlandse spaarmarkt ongeveer een marktaandeel van 10%. De laatste jaren is de rentemarge opgelopen waardoor de baten zijn toegenomen. De winst exclusief bijzondere lasten reflecteert deze positieve ontwikkeling. Dankzij een forse kapitaalinjectie van ruim 2 miljard euro van de Staat en de onteigening van achtergestelde obligaties die de noodzakelijk afboeking op het onroerend goed ruimschoots overtrof,[4] is het Tier 1-kapitaal sterk gestegen waardoor ook de Tier 1-ratio is verbeterd en boven het vereiste minimum uit is gekomen.

Duurzaamheid en SNS Bank[bewerken]

Over duurzaamheid en banken in het algemeen zijn de meningen verdeeld. De ASN Bank, dochter van SNS REAAL, zet zich in om de duurzaamheid van de samenleving te bevorderen. Bij de ASN Bank zijn kinderarbeid, dierenleed, klimaat, mensenrechten en gentechnologie bijzonder belangrijke onderwerpen.

Ook SNS REAAL wil graag een bijdrage leveren aan het oplossen van maatschappelijke problemen. Eind 2005 is het SNS REAAL Waterfonds opgericht. Het doel is om in de periode 2005 tot 2010 in totaal vijftig miljoen dollar rendabel te investeren. De projecten waarin het Waterfonds investeert, moeten meerwaarde creëren op de Triple P-aspecten: people, planet, profit.

Bekendheid SNS Bank[bewerken]

Sponsoring[bewerken]

SNS Bank was van 1992 tot en met 1997 shirtsponsor van FC Twente. In 2001 stopte de SNS Bank met de sponsoring van de Nederlandse volleybalteams en het subsponsorschap van PSV. Ook alle regionale sponsoractiviteiten zijn vervolgens afgebouwd. Aanleiding hiervoor was de herpositionering van SNS Bank. SNS Bank besloot niet terug te keren als sponsor van sport, maar kiest nu voor sponsoring van muziek, uitgaan, fun en entertainment.

Prijzen[bewerken]

 • Internetwinkel SNS Bank lid van Thuiswinkelorganisatie. SNS Bank is de eerste grootbank die zich heeft aangesloten bij de non-profit branchevereniging Thuiswinkel.org (NTO), de primaire belangenbehartiger van bedrijven in Nederland die zich bezighouden met het verkopen op afstand aan consumenten. Leden van de branchevereniging dienen zich niet alleen te houden aan wet- en regelgeving, maar ook aan de opgestelde Gedragscodes Thuiswinkel Waarborg.
 • WUA-onderzoek - Online sparen, SNS Bank favoriet 2012. Uit onderzoek verricht door WUA! blijkt dat respondenten een spaarrekening het liefst online openen via snsbank.nl. Hiermee verslaat SNS Bank koploper ING, die de vier voorgaande metingen won.
 • Reisverzekering - Beste koop Consumentenbond 2012. De SNS Reisverzekering is in de Consumentengids van februari benoemd tot ‘Beste Koop’. De SNS Reisverzekeringen Europa en Europa Plus scoorden hoog op prijs-kwaliteitverhouding.
 • Kleinere fondshuizen - Eurofonds Grand Prix 2011. De Eurofonds Grand Prix gaat uit van het rendement dat een fondsenhuis maakt ten opzichte van vergelijkbare fondshuizen, over een periode van 3 jaar.
 • Lipper Award 2011. De Lipper Award is een van de meest aansprekende prijzen met een grote status in de beleggingsindustrie. De prijzen worden toegekend aan beleggingsfondsen en fondsenhuizen die jaar op jaar goed scoren op rendement, consistentie, vermogensbehoud en kosten.
 • SNS Bank favoriet in WUA-onderzoek 2011. Uit onderzoek verricht door WUA! blijkt dat respondenten een spaarrekening het liefst online openen via snsbank.nl. Hiermee verslaat SNS Bank koploper ING, die de vier voorgaande metingen won. En laat ABN Amro en Bank of Scotland ver achter zich. Respondenten gaven 259 beoordelingen over 43 websites.
 • Iedereen online - SIDN Internet Award 2010. In die categorie heeft SNS Bank de SIDN Internet Award 2010 ontvangen. Met drempelvrij internetbankieren via Mijn SNS is SNS Bank een voorbeeld voor andere bedrijven.
 • Lipper Group Award – ‘Beste fondsaanbieder van Nederland’ 2010. Voor de 2e keer won SNS Bank de prestigieuze Lipper Group Award, in de categorie Mixed Assets Small. De prijs wordt toegekend aan de ‘Beste fondsaanbieder van Nederland’. Donderdag 11 februari werden de prijzen uitgereikt in het Amsterdamse Okura Hotel.
 • Dutch Interactive Award – Best Lead Generation 2010. SNS Bank heeft de allereerste Dutch Interactive Award gewonnen in de categorie Best Lead Generation. De jury waardeerde de gebruikersvriendelijkheid van snsbank.nl. Ook de persoonlijke aanbiedingen en serviceberichten op Mijn SNS kregen een compliment.
 • Marketing Success Award 2009. Unica, de toonaangevende leverancier van marketingsoftware, heeft de Marketing Success Award uitgereikt aan SNS bank. SNS Bank ontving de prijs op de Marketing Innovation Summit 2009 (MIS), de gebruikersconferentie voor topmarketeers van wereldwijd vooraanstaande bedrijven.
 • Nominatie Gouden Stier 2008. Professionals uit de Nederlandse effectenbranche nomineerden in 2008 zowel SNS Bank, als haar columnist en fondsbeheerder Corné van Zeijl voor de Gouden Stier. Zowel particuliere als professionele beleggers bepalen wie er gaat winnen. SNS Bank is genomineerd in de categorieën Beleggingsinstelling, Internetbroker en Duurzaam product (met SNS Duurzaam Aandelenfonds).
 • SNS Budgethypotheek: beste hypotheekproduct 2007 van Europa. SNS Budget Hypotheek is gekozen tot ‘Beste Hypotheekproduct 2007 van Europa’. De prijs werd toegekend door 150 internationale financiële deskundigen. SNS Budget Hypotheek was genomineerd op basis van toegankelijkheid en het innovatieve karakter van het product.
 • Fakkelprijs 2006. De SNS Bank won in 2006 de Fakkelprijs van de Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland (CG-Raad). De prijs ging naar de onderneming die het meest deed voor het toegankelijker maken van onze samenleving. Voor mensen met een handicap of functiebeperking heeft SNS Bank als eerste bank in Nederland de sprekende digipas geïntroduceerd in 2006, een apparaat waarmee men veilig kan internetbankieren en -beleggen.

Uitingen[bewerken]

Naam[bewerken]

De naam SNS staat oorspronkelijk voor Samenwerkende Nederlandse Spaarbanken. In SNS Bank en De Verenigde Spaarbanken (VSB) zijn alle ruim 350 onafhankelijke Nederlandse spaarbanken opgegaan.

Logo en huisstijl[bewerken]

Het logo van SNS Bank, de caleidoscoop, werd in 2002 ontworpen door VBAT.

SNS Bank heeft in de aanloop naar de introductie van een nieuwe huisstijl per 2003 haar conceptontwikkeling voorgelegd aan de Federatie Slechtzienden en Blindenbelang, de FSB. Zaken als lettertype, lettergrootte, regelafstand, gebruik van voor en achtergrondkleuren zijn voorgehouden aan een testpanel samengesteld door de FSB. Alle zaken van print tot digitaal inclusief de schermen van de geldautomaten zijn toen de revue gepasseerd. Dat alles om de bruikbaarheid te vergroten.

Externe link[bewerken]