Custodes Instituut

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Custodes Instituut
Geschiedenis
Opgericht 2023
Structuur
Voorzitter Roan A. Asselman
Werkgebied Vlag België België Vlag Nederland Nederland
Type denktank
Portaal  Portaalicoon   Mens & maatschappij

Het Custodes Instituut is een Vlaamse, conservatieve denktank met als maatschappelijke opdracht de promotie van het conservatisme in de Lage Landen.[1] Het Instituut werd op in 2023 opgericht als een Belgische vereniging zonder winstoogmerk.[2]

Het Custodes Instituut onderhoudt een website en organiseert bijeenkomsten, lezingen en gespreksavonden voor zijn leden en sympathisanten. Op de website werden interviews gepubliceerd met onder andere prof. em. dr. Herman De Dijn (over traditie).[3] Daarnaast verschenen er essays en opiniestukken van onder meer prof. dr. Zeger Debyser (over COVID-19), prof. em. dr. Bernard Spitz (over schoonheid), Michael Freilich (over de joods-christelijke waarden) en Barbara Pas (over modern feminisme).

Bestuur[bewerken | brontekst bewerken]

Roan A. Asselman werd de eerste voorzitter van de raad van bestuur en van het Instituut,[4] Jonah Penninck ondervoorzitter en hoofdredacteur Pepijn L. Demortier.[5] Wouter J. Suenens en Viktor Opsomer traden aan als penningmeester en secretaris.

Het lidmaatschap van het Instituut wordt niet bekendgemaakt door de raad van bestuur van het Instituut.

Raad van Advies[bewerken | brontekst bewerken]

De raad van bestuur wordt bijgestaan door een Raad van Advies, bestaande uit prominenten uit de conservatieve beweging, met name: