Cymus glandicolor

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Cymus glandicolor
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse:Insecta (Insecten)
Orde:Hemiptera (Halfvleugeligen)
Onderorde:Heteroptera (Wantsen)
Familie:Lygaeidae (Bodemwantsen)
Onderfamilie:Cyminae
Geslacht:Cymus
Soort
Cymus glandicolor
Hahn, 1832
Afbeeldingen Cymus glandicolor op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Cymus glandicolor op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Insecten

De Cymus glandicolor is een wants uit de onderfamilie Cyminae en uit de familie bodemwantsen (Lygaeidae). 'Eikelkleurige cymus' is de Nederlandse naam voor deze wants op Waarneming.nl, waar voor alle in de Benelux voorkomende wantsen eenduidige Nederlandse namen zijn ingevoerd.[1][2]

De onderfamilie Cyminae wordt ook weleens gezien als een zelfstandige familie Cymidae in een superfamilie Lygaeoidea.[3] Lygaeidae is conform de indeling van bijvoorbeeld het Nederlands Soortenregister.

Uiterlijk[bewerken]

Het is een lichte geelbruine wants. De wants is 3,7 – 5,1 mm lang. Het onderscheid met de drie andere soorten uit dit genus is niet eenvoudig. Cymus claviculus kan worden herkend aan de bleke kiel op het schildje (scutellum) en donkere markeringen in het midden op voorvleugels, die ongeveer parallel lopen met de rand van de voorvleugel. De schenen zijn meestal licht gekleurd. De vleugels zijn geheel gestippeld (gepuncteerd).

Verspreiding en habitat[bewerken]

De soort is wijdverspreid in Europa van het Middellandse Zeegebied tot in Scandinavië en verder naar het oosten in Siberië, China en Japan. Hij komt voor in zowel vochige als zeer droge leefgebieden, zoals de duinen.

Leefwijze[bewerken]

Deze wantsen leven op verschillende planten uit de cypergrassenfamilie (Cyperaceae). In de duinen is dat vooral op zandzegge (Carex arenaria). Veel zeldzamer zijn ze op planten uit de russenfamilie (Juncaceae). Winterslaap vindt plaats als imago. Er kunnen overwinterende wantsen in de droge strooisellaag van loofbossen worden gevonden.

Externe link[bewerken]