DASH7

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
De opmaak van dit artikel is nog niet in overeenstemming met de conventies van Wikipedia. Mogelijk is ook de spelling of het taalgebruik niet in orde. Men wordt uitgenodigd deze pagina aan te passen.
Opgegeven reden: Bepaalde stukken zijn onvoldoende intern gelinkt.

DASH 7 is een RFID-standaard voor draadloze sensornetwerken en werkt in de 433MHz ISM/SRD-band. Een DASH7-module biedt een bereik tot 2 km, een lange levensduur van de batterij en er treedt een kleine vertraging op als er verbinding wordt gemaakt met bewegende dingen. Het werkt met een AES 128-bit shared key-encryptie en kan een snelheid van 200 kbits/s bereiken om data te verzenden.

DASH7 is gebaseerd de ISO/IEC 18000-7 open standaard voor de licentievrije 433MHz ISM-band air interface voor draadloze communicatie. De frequentie (433 MHz) is wereldwijd beschikbaar. Oorspronkelijk waren de draadloze netwerken ontworpen voor militair gebruik.

Internationale standaard[bewerken]

Dash 7 is de opvolger van de ISO/IEC 18000-7 open standaard voor de licentievrije 433 MHz ISM-band radio-interface voor draadloze communicatie. 433 Mhz is wereldwijd beschikbaar voor gebruik.

Dash 7 Alliance Protocol[bewerken]

Het Dash7 Alliance Protocol (DASH7 AP) is een verdere uitbreiding op deze standaard van de Dash7 Alliantie.

Geschiedenis[bewerken]

In januari 2009 heeft het Amerikaanse ministerie van defensie de grootste RFID award aangekondigd. Een contract met een waarde van 429 miljoen dollar voor DASH7 apparaten. Deze werd uitgereikt aan vier hoofdaannemers: Savi technology, Northrop Grumman Information Technology, Unisys en Systems & Processes Engineering Corp. (SPEC) In maart 2009 werd de DASH7 Alliantie opgestart en telde in juli 2010 al meer dan vijftig deelnemers in 23 landen. DASH7 doet hetzelfde voor de ISO 18000-7 standaard zoals de Wifi alliance dit doet voor IEEE 802.11. In april 2011 kondigt de DASH7 alliance de overname van de dash7 mode 2 aan. Dit is een volgende generatie van DASH7, deze maakt beter gebruik van het moderne silicium om een snellere doorvoer te bekomen. Het resulteert ook in minder vertraging, het ondersteunen van sensoren etc. In augustus 2013 bracht de DASH7 Alliance de Dash 7 Alliance Protocol Draft 0.2 uit.

Technische samenvatting[bewerken]

Merk op dat het bereik afhankelijk is van veel factoren inclusief het uitgangsvermogen van de zender, zodat zenders met een hoger vermogen kunnen communiceren over langere afstanden . Daarnaast is het bereik ook nog eens afhankelijk van de communicatie datasnelheid, zodat hogere snelheden (bv. 200-250 kbits/s) een lagere communicatie afstand zullen leveren dan bijvoorbeeld 10 kbits/s. Bij lagere datasnelheden is er minder sprake van ruis op het kanaal, dus de verhouding tussen het signaal en de ruis verhoogt alsook de gevoeligheid van de ontvanger. Ook het gemiddelde stroomverbruik hangt af van de communicatie arbeidscyclus. Naast de arbeidscyclus is het gemiddelde stroomverbruik bijna volledig afhankelijk van de implementatie van de silicium-chip en heeft niets te maken met de frequentie die gekozen wordt. Hoe vaak er energie wordt verbruikt hangt af van de applicatie.

DASH7 in tegenstelling tot bestaande draadloze data technologieën zoals ZigBee:

Technology Global standard used Frequencies used Globally available frequency(ies)? Rain Penetration Location Granularity Range Average power draw Average latency Device cost Multi-hop capabilities Sensor and Security support Interference from 802.11n Maximum bit rate
DASH7 ISO/IEC 18000-7 433.92 MHz Yes Higher 1 meter 1,000 m Lower with remote wake-ups 2 seconds worst case $10+ 2-Hops Yes No 200 kbit/s
ZigBee IEEE 802.15.4 (partial) 2.4 GHz, 915 MHz, 868 MHz 2.4 GHz – yes; 915 MHz – no; 868 MHz – no Lower 10+ meters 30–500 m Higher with synchronous listening varies from seconds to potentially minutes $10+ Yes Yes Yes 250 kbit/s

433.92 Mhz[bewerken]

DASH7 maakt gebruik van de frequentie 433.92 Mhz, deze is wereldwijd beschikbaar en alsook licentievrij. Het is ideaal voor draadloze sensor netwerk applicaties aangezien het door water en beton dringt. Maar ook omdat het de mogelijkheid heeft om over zeer lange afstanden te zenden/ontvangen zonder dat het veel vermogen verbruikt. Merk op dat 433.92 Mhz hetzelfde is als 13.56 x 32, wat wil zeggen dat DASH7-radio's dezelfde antennes kunnen gebruiken als de 13.56 Mhz radio’s inclusief Near Field Communications, FeLiCa, MiFare en andere near-field protocollen.

Tag-to-Tag Communicatie[bewerken]

In tegenstelling tot de meest actieve RFID-technologieën ondersteunt DASH7 tag-to-tagcommunicatie. Door in combinatie met de lange afstand en de signaal propagatie-voordelen van 433 Mhz te werken vormt dit een goede vervanger voor de meeste draadloze “mesh” sensor netwerktechnologieën. DASH7 ondersteunt ook sensoren, encryptie,Ipv6 en andere functies.

BLAST netwerktechnologie[bewerken]

Netwerken die gebaseerd zijn op DASH7 verschillen van de typische draad-lijn en draadloze netwerken die gebruik maken van een “sessie”. DASH7 netwerken bieden applicaties waarbij laag stroomverbruik essentieel is, data transmissie is meestal veel trager en/of sporadisch net als telemetrie. Dus in plaats van het namaken van een draad-lijn “sessie” is DASH7 ontworpen met het concept BLAST:

Bursty
Data-overdracht is abrupt en bevat geen inhoud zoals video, audio of andere isochrone vormen van data.
Licht
Voor de meeste applicaties zijn de pakketgroottes beperkt tot 256 bytes. De overdracht van meerdere opeenvolgende pakketten kunnen optreden maar wordt indien mogelijk vermeden.
ASynchroon
De belangrijkste methode van DASH7 is command-reactie, die door het ontwerp geen "handshake" of synchronisatie vereist tussen apparaten.
Transitief
Een DASH7-systeem van apparaten is inherent mobiel of transitioneel. In tegenstelling tot andere draadloze technologieën DASH7 is upload-centric, niet download-centric, dus de apparaten moeten niet uitgebreid beheerd worden door vaste infrastructuren.

Integrated query protocol[bewerken]

DASH7 mode 2 ondersteunt een uniek, ingebouwd query protocol dat “round-trips” minimaliseert voor de meeste messaging-toepassingen die resulteren in een lagere latency en hogere netwerk doorvoer.

Bereik[bewerken]

DASH7-apparaten van vandaag hebben een leesbereik van 1 km of meer, echter zijn er al bereiken tot 10 km getest door Savi Technology.

interoperabiliteit[bewerken]

DASH7-apparaten maken gebruik van een enkele globale frequentie, waardoor de implementatie en het onderhoud eenvoudiger wordt in tegenstelling tot apparaten die meerdere frequenties gebruiken.

Applicaties[bewerken]

commerciële toepassingen[bewerken]

Net zoals andere netwerktechnologieën die begonnen zijn in de defensiesector is DASH7 eveneens geschikt voor een breed scala van toepassingen:

  • gebouwautomatisering, toegangscontrole, slimme energienetten. De karakteristiek van DASH7 laat het toe om gebouwen,ramen,deuren en andere substanties die als belemmering dienen voor andere technologieën te doordringen.
  • locatiegebaseerde diensten. DASH7 wordt vandaag de dag gebruikt om nieuwe locatiegebaseerde diensten te ontwikkelen gebruikmakend van een scala van DASH7-enabled apparaten waaronder smartcards, keyfobs, tickets, horloges en andere conventionele producten die gebruik maken van de unieke kleine footprint, laag vermogen, lange afstand en de lage kosten van DASH7 ten opzichte van de minder praktische en hoger-vermogen draadloze technologieën zoals WiFi of bluetooth. Met behulp van DASH7, kunnen gebruikers "inchecken" op locaties op een manier die niet praktisch is met technologieën zoals GPS die veel energie verbruiken en die het binnenshuis laten afweten. Bekende toepassingen zijn Facebook, Foursquare en Novitaz. Hier kan men inchecken en kan je ook zien wie er hiervoor al geweest is.
  • mobiele reclame. DASH 7 wordt ontwikkeld voor “slimme” reclameborden en kiosken. Het potentieel van DASH7 om check-ins en check-outs te automatiseren biedt essentiële infrastructuur voor locatiegebaseerde reclame en promoties.
  • automotive. DASH7 wordt steeds meer gezien als de volgende generatie bandenspanningcontrolesysteem (BSCS), gezien het op dezelfde frequentie (433 Mhz) werkt zoals alle bandenspanningscontrolesystemen tegenwoordig. DASH7-gebaseerde BSCS geeft eindgebruikers een meer nauwkeurige lezing van de bandenspanning wat resulteert in een grotere brandstofbesparing, minder bandenslijtage en een betere veiligheid.
  • logistiek. DASH7 wordt vandaag de dag gebruikt om na te gaan waar containers, palletten, rolcontainers, vrachtwagens zich bevinden. Als men iets bestelt bij DHL kan men dus nagaan waar het pakketje op dat moment is.

Ondersteuning voor ontwikkelaars[bewerken]

OpenTag[bewerken]

DASH7-ontwikkelaars profiteren van de open source firmware bibliotheek OpenTag, die ontwikkelaars voorziet van een C-gebaseerde omgeving waarin ze in een korte tijd applicaties kunnen ontwikkelen. OpenTag is een open source stack die vrij uniek is ten opzichte van andere draadloze sensor netwerken (bijv. ZigBee) en active RFID. Ook al is OpenTag een Open Source project, toch zou het kunnen dat de mensen niet in staat zijn om het gratis te gebruiken. Dat heeft te maken met wat de licentie zegt van de huidige OpenTag versie:

"4. RAND LICENSING Any party who creates, redistributes and/or uses the Work or develops product(s) based on the Work (Using Party), must grant to any other party upon request, a nonexclusive, worldwide patent license on reasonable and non- discriminatory terms to any patent claims owned and/or licensed by the Using Party that are infringed by the Work or any standard based on the Work. Such Patent License may be royalty bearing."[1]

Zie ook[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. licentie op indigresso.com