Telemetrie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Telemetrie is het op afstand meten van bepaalde parameters (bijvoorbeeld temperatuur, luchtvochtigheid, hartritme) om die vervolgens via (vaak draadloze) telecommunicatie te versturen naar een andere locatie.

Toepassingen[bewerken]

Een voorbeeld van gebruik van telemetrie is het ziekenhuis. Wanneer de patiënt op dienst komt, worden er hem zogenaamde elektroden opgeplakt. Die elektroden worden dan verbonden met een klein toestelletje dat bij de patiënt blijft. Op een centrale plaats van de ziekenhuisdienst waar de patiënt is opgenomen, bijvoorbeeld in de dokterskamer of de verpleegwacht, worden de nodige gegevens dan in de computer ingebracht. Er wordt in feite een contact gemaakt tussen het toestelletje bij de patiënt en een pc, waardoor je dan op het scherm de gevraagde grafieken krijgt van de patiënt die gevolgd moet worden. Er kan zo op 1 centrale plaats een mooi overzicht gemaakt worden van (een deeltje van) de toestand van alle kritieke patiënten op die dienst. Op die manier kan snel een goed overzicht van de parameters, een betere opvolging en snellere mogelijkheid tot ingrijpen bij problemen verkregen worden.

Watermanagement[bewerken]

Een ander voorbeeld is het watermanagement wat in Nederland wordt uitgevoerd door de gemeenten, waterschappen en Rijkswaterstaat. Waterschappen meten continu de waterhoogtes en de regenval verspreid over een bepaald gebied. Op basis van deze meetgegevens van sensoren, die in een netwerk zitten wat zich uitstrekt over vele vierkante kilometers, worden de gemalen, stuwen, hevels en inlaatwerken (automatisch)aangestuurd om zo te zorgen dat de polders niet overstromen of verdrogen. Rijkswaterstaat laat de waterhoogtes en stroomsnelheden meten van de grote rivieren in Europa die water naar Nederland aanvoeren. Op basis van deze gegevens wordt ingeschat wat de kans op wateroverlast is en of er maatregelen moeten worden genomen. Gemeenten zijn op watermanagementgebied verantwoordelijk voor onder andere afvalwater- en rioolbeheer. Denk hierbij aan aansturen van pompen en gemalen en onderhoud aan het rioolstelsel met als doel het voorkomen van wateroverlast voor burgers.

Zie ook[bewerken]